Leseno kolo Lesenjača
Utrip mesta · mobilno

Lesenjača je leseno kolo slovenskega porekla za katerim stoji nadobudni Mika Kovač in njegova starša, nastalo pa je kar v družinskem mizarskem studiu 4MK. Pot Lesenjače do Kickstarterja je zanimiva, saj se je vse začelo v 2. letniku srednje šole, ko je Mike in preostanek razreda dobil nalogo, da naredijo nekaj iz lesa. Ker je Mike po duši kolesar, je bilo leseno kolo prva stvar, ki mu je padla na pamet, pri ideji pa mu je šla na roke tudi domača delavnica. Rezultat je vreden ne samo petice, ampak tudi finančne podpore, se strinjate?

Lesenjača je skoraj 100 odstotno leseno kolo slovenskega porekla, ki ga je na Kickstarterju predstavil 18-letni Mike Kovač, navdušen kolesar, ki formo pili pri ljubljanskem kolesarskem društvu KD Rog. Ko je v srednji šoli dobil nalogo, da naredi nekaj iz lesa in se mu je porodila ideja o kolesu, sta z očetom mizarjem staknila glavi in nastala je Lesenjača, ki je prve obrise dobila že leta 2013. 90 odstotkov 13 kilogramov težke Lesenjače je iz orehovega furnirja (križno lepljenega), edina ”tujka” pa sta gonilka in ležaj.

Les je zaščiten s petimi plastmi poliuretanskega mat laka, ki poudarja naraven videz kolesa in skrbi za njegovo obstojnost skozi čas. Svoj debi je kolo doživel na Maratonu Franja, manjkal pa ni niti na največji kolesarski dirki na svetu Tour de France, v Cankarjevem domu, na dogodku Čar lesa, v Mestnem muzeju Ljubljana na razstavi Kolo, 5200 let, v roke pa sta ga dobila tudi Matej Mohorič, nekdanji svetovni prvak do 23. let in Luka Mezgec, lanski zmagovalec zadnje etape na Giru. Vse to (beri dober odziv) je tlakovalo Lesenjači pot na Kickstarter, kjer je sicer že drugič in upajmo, da ima tokrat zanj javnost več posluha.

PREBERITE ŠE: Leseno kolo Aero želi sprožiti revolucijo na področju kolesarskih okvirjev

Lesenjačo v prosti prodaji dobite za 2500 evrov, na Kickstarterju pa je občutno ceneje, saj lahko najcenejšo izpeljanko odpeljete že za 1490 ameriških dolarjev. Nanjo boste mogli predvidoma počakati do oktobra 2015, med različicami ročno izdelanih lesenih koles pa najdete tudi žensko kolo.

Leseno kolo LesenjačaOdpri galerijo
Kombi Žige Pikša ima za seboj pot iz Kalifornije, preurejen pa je v danes legendarno prevozno sredstvo. Surf kombi – Po cestah sveta z edinstvenim kombijem Super jahte s stilom Super jahte, ki so jim lastniki privoščili stilsko preobrazbo Novi Mini Clubman 2015 Novi Mini Clubman – kombi, ki je zrasel Lamborghini Aventador Vitesse | AuDessus: Ko si Ferrari, Porsche, Lamborghini in McLaren nadenejo ogljikova vlakna · ·