CORRECTION Mideast Emirates Abu Dhabi Etihad
V zraku · buzz buzz

Prvi razred je najbolj luksuzni potovalni razred. Tu težav s prostorom za noge ne poznajo. Tu ni sedežev, tu so fotelji. Tu vas strežejo od spredaj in od zadaj. Tu se počutite kot v nebesih, pa ne, ker ste jim fizično bližje, ampak zaradi stopnje udobja. In sladko nalogo je imel tisti, ki je moral med letalskimi družbami poiskati tisto, ki za prvi razred ponuja največ.

Ko so pri Flightfoxu sestavljali lestvico najboljših suit za prvi razred, so upoštevali številne parametre, od konfigurcije sedežev, dostopnosti prehoda in stopnje zasebnosti do tipa šampanjca, načina postrežbe kaviarja in tega, ali vas oskrbijo s pižamami (kako so se družbe odrezale po posameznih segmentih, si oglejte tu).

Crème de la crème prvega razreda je letalska družba Singapore Airlines, medtem ko sta si drugo in tretje mesto razdelila Hongkonški Cathay Pacific in dubajski Emiratesi.

Singapore Airlines pa prvega mesta ne bo držal dolgo, saj družba Etihad za december napoveduje prihod paradiž med oblaki. Potniku bodo tam pripadale tri polno opremljene sobe, usnjena zofa italijanskega proizvajalca Poltrona Frau, dve jedilni mizi ter lastna kuhinjski chef in strežnik.

Seveda boste morali za vsak tovrstni luksuz globoko seči v žep. Najcenejša vstopnica za enosmeren let s Singapore Airlines vas bo za let iz Singapurja v Mumbaj olajšala za 2600 evrov. V tem času vam bodo postregli s šampanjcem Dom Pérignon letnika 2004, vam dali na izbiro zakonsko posteljo, ponudili pižamo in vas posadili na usnjeni sedež, ki so ga ročno sešili italijanski mojstri in ki velja za najbolj sofisticiranega, kar ga svet pozna.

PREBERITE ŠE: Katere letalske družbe potniku ponujajo največ prostora za noge? (infografika)

Najcenejša enosmerna vozovnica (Hong Kong – Tajvan) pri drugouvrščenem vas bo stala precej manj, ”le” 550 evrov. Če izberete Cathay Pacific, boste postreženi z najboljšo hrano (ki pa ne bo tako zasoljena kot cena), namesto Dom Pérignona pa vam bodo postregli s šampanjcem Krug Grand Cuvée.

Najdražja enosmerna vozovnica sicer nosi emblem letalske družbe ANA (skupno na 9. mestu), ki vam bo za let med Los Angelesom in Tokijem zaračunala več kot 7000 evrov.
Družba Emirates vam bo ob pižami priskrbela limuzino, ponudila tuš kabino na letalu, bar, kaviar in sinonim pregrehe, Dom Pérignon. Ko pride do razmerja med ceno in stopnjo razkošja, Emiratesi zasedajo četrto mesto, njihov najcenejši let v prvem razredu (Aucklanda – Brisbane) pa vas bo stopil račun za 649 evrov.

Četrto in peto mesto zasedata družbi Etihad (ki pa se kot rečeno že spogleduje z vrhom) in Lufthansa. Njuna najcenejša leta se ustavita pri 700 (Združeni Arabski Emirati – Mumbaj) oziroma 4280 evrih (Južna Afrika – Nemčija).

Preostanek lestvice si poglejte v nadaljevanju.

Letalske družbe z najboljšim prvim razredom (poleg so poimenovanja prvega razreda)

1. Singapore Suites
2. Cathay Pacific First Class Suites
3. Emirates First Class Suites
4. Etihad Diamond First
5. Lufthansa First Class
6. Oman Air First Class
7 Qatar First Class
8. Asiana First Class Suite
9. ANA First Square
10. Singapore First Class
11. JAL Suite
12. Air France La Premiere
13. Thai Royal First
14. Emirates First Class
15. Qantas First Suites
16.Swiss First
17. Garuda New First Class
18. Korean Air Kosmo Suite
19. Air China Forbidden Pavilion
20. Transaero Imperial Class
21. Malaysia First Class
22. British Airways First Class
23. American Airlines Flagship
24. United Airlines Global First


dancing-street-light-designboom-818 Smartov plesoči semafor: ko je čakanje na zeleno luč čista zabava logo 15 skritih sporočil znanih logotipov frog2 Anamorfoze Jontyja Hurwitza in Istvána Orosza: popačene umetnine, ki to niso video-game-real-life-skyrim-31__880 Adam Ellis: če bi bilo naše vsakodnevno življenje računalniška igrica ·