Lestvica blaginje 2015
V zraku · buzz buzz

Britanski inštitut Legatum je nedavno objavil vsakoletni globalni indeks blaginje, t.i. Prosperity Index, ki države razvrsti glede na stopnjo blaginje. V letu 2015 na samem vrhu znova ni prišlo do sprememb, saj tam že sedmo leto zapored kraljuje Norveška. Kako pa se je med 142 državami odrezala Slovenija?

Britanski možganski trust, Legatum, je tradicionalno objavil lestvica blaginje (2015), ki je tokrat pod drobnogled vzela že 142 držav sveta in te razvrstil glede na njihove ocene po osmih kriterijih – po gospodarstvu, vladi, izobraževanju, podjetništvu in priložnostih, varnosti, zdravju, osebni svobodi in socialnem kapitalu – razdelanih na 89 različnih postavk kot so BDP na prebivalca, stopnja zaposlenosti, kako spočiti so ljudje in koliko varnih strežnikov premore država. Na vrh ostaja abonirana Norveška, ki je kraljica Prosperity Indexa že sedmo leto zapored. Njeni ”prvi in drugi spremljevalki” sta tokrat Švica in Danska.

PREBERITE ŠE: Svetovni zemljevid najbolj priljubljenega piva v posameznih državah

Slovenija se je generalno odrezala precej dobro in je leta 2015 na področju izobraževanja 11., kar je tudi njena najvišja posamična uvrstitev, ko gre za varnost, pa je pristala na 14. mestu. Najslabšo oceno smo dobili pri gospodarstvu (58. mesto, kar pa je vseeno pet mest bolje kot lani) in socialnem kapitalu (40. mesto, kar je kar desetmestni padec glede na leto 2014). Kaj to pomeni v skupnem seštevku, pa izveste v galeriji, kjer objavljamo lestvico držav z največjo blaginjo na svetu, ali po domače povedano, lestvico držav, v katerih je življenje najboljše. Tako kot na vrhu, tudi na repu ni prišlo do sprememb, saj je v letu 2015 na dno zopet prikovana Srednjeafriška republika.

Lestvica blaginje 2015 (Prosperity Index): Kje je Slovenija?

1. NorveškaOdpri galerijo

Naša južna soseda Hrvaška se je znašla na 53., zahodna (Italija) na 37. in vzhodna (Madžarska) na 37. mestu lestvice blaginje 2015.


Pari Srečni pari pri spolnosti upoštevajo kvaliteto, ne količine Facebook se je odločil pomagati vsem nesrečnežem, ki se trudijo preboleti razpadlo zvezo Facebook nam pomaga preboleti razpad zveze Vodje 10 novih resnic, ki jih upoštevajo sodobni vodje Anti-LEGO copati v značilnih rumeno-rdečih barvah AntiLego copati: Lego naredil konec bolečinam ob pohojenih kockah ·