LETALO NASA SUPERSONIC X
Utrip mesta · mobilno

Že kar 70 let je minilo od prvega poleta, ki je prebil zvočni zid. Takrat je Charles Yeager pilotiral letalo Bell X-1 ter se za vse čase zapisal v zgodovino. Zdaj, po toliko letih, Nasa v sodelovanju s podjetjem Lockheed Martin, načrtuje supersonično potniško letalo. Kaj je tisto, kar njihove inženirje najbolj skrbi oz. jim kravžlja možgane? Poglejmo.

Vsi, ki smo si kdaj ogledali kakšen videoposnetek letala, ki je prebil zvočni zid, se najbrž spomnimo strašnega poka, ki ga v tistem trenutku zaslišimo. No, tega poka pri Nasi in Lockheedu ne želijo več slišati, saj ga potniki najbrž ne bi dobro prenašali. Cilj je pravzaprav zvok, ki mu pravijo “supersonični srčni utrip” in bo bolj spominjal na rahel trepljaj kot pa na močan udarec. In kot se zdi, so prišli do rešitve. Predstavili so namreč idejno obliko letala in jo poimenovali QueSST (Quiet Supersonic Transport). Zdaj sledijo testiranja z letalom LBFD-X, ki bo z letenjem zbiralo podatke, potrebne za ureditve dovoljenj supersoničnih poletov v ameriškem ter ostalih zračnih prostorih. Prvi testi so bili uspešno opravljeni v Nasinem centru v Clevelandu in cilj je, da bo do leta 2021 takšno letalo pripravljeno na polete.

PREBERITE ŠE: VOZILO ZA RAZISKOVANJE MARSA – KAJ NASA KUJE NA SKRIVAJ?

Ne vemo, če si čisto pravilno razlagamo, ampak, ali to morda pomeni, da bomo na poletu v Avstralijo popili kavo, pojedli rogljiček in nam bo kar naenkrat stevardesa izrekla dobrodošlico v “deželi tam spodaj”?

Galerija slik: NASA Supersonic X

LETALO NASA SUPERSONIC XOdpri galerijo
6 Električni helikopter: na testiranje v Dubaj 1000-500-citymagazine-cover The Load: multifunkcionalno električno tovorno kolo BMW X3 Novi BMW X3: želi biti odkrito najboljši Soelcat 12: električni katamaran na sončno energijo Soelcat 12: Tesla na vodi ·