Li-Fi
V zraku · tehnologija

Ste že slišali za Li-Fi? Gre za brezžični prenos podatkov, ki pa namesto danes vsem znanih radijskih valov uporablja svetlobne valove iz posebnih LED-žarnic. Inovativna rešitev ponuja prenos podatkov in informacij med napravami kar s svetlobo, in to učinkoviteje, varneje in bolj razširjeno kot bazne postane mobilne telefonije. Ideja profesorja Haralda Haasa je že dosegla stopnjo prototipa in v prihodnjih letih bi lahko Li-Fi povsem nadomestil Wi-Fi.

Je Li-Fi novi Wi-Fi? Brezžične komunikacije so danes dobrina, kot sta voda in elektrika. Vsakodnevno jih uporabljamo tako v zasebnem kot poslovnem življenju. A tovrstna tehnologija ima en velik problem: zmogljivost. Brezžični prenos podatkov prek elektromagnetnega valovanja, predvsem radijskih valov, je namreč omejen vir. Radijski valovi so redki, dragi in omejeni. In zato ne dohajajo naraščajočih zahtev po brezžičnem prenosu podatkov. Ob tem ne gre zanemariti energije, ki jo porabljajo radijski stolpi oziroma bazne postaje, in dejstva, da se večina te ne porablja za oddajanje radijskih valov, ampak za hlajenje postaj. Potem je tu problem motenja elektronike. Vsi poznamo štorijo z letali in varnostni problem, ki ga zaradi tega W-Fi predstavlja v bolnišnicah. In ko smo ravno pri varnosti. Radijski valovi prehajajo skozi zidove in so lahko prestreženi (Li-Fi omogoča prenos podatkov zgolj prek svetlobnega snopa in ga je zato nemogoče prestreči oziroma mu prisluškovati).

PREBERITE ŠE: Preprosti nasveti, kako do boljšega delovanja Wi-Fi signala

To so torej problemi trenutne brezžične tehnologije, rešitev pa smo imeli ves čas pred nosom: v svetlobi. Na svetu je več kot 14 milijard žarnic in sijalk. In procesor Harald Haas z Univerze v Edinburgu, oče povezovanja LED-sijalk, ki ga je poimenoval Light Fidelity oziroma Li-Fi, nam v odličnem TED-govoru predstavi delovanje in prednosti revolucionarne LED-sijalke, ki prek elektromagnetnega spektra omogoča prenos informacij med napravami s svetlobo. In vse, kar moramo storiti, je, da vgradimo mikročip v vsako potencialno svetilo. Ta bi potem združevala dve osnovni funkciji, in sicer osvetljavo in brezžični prenos podatkov.

PicMonkey Collage 10 najboljših izumov leta 2015 po izboru uredništva Nastavek za rolko Mellow Mellow: Električni motor za rolko Woman with headphones holding iPhone 6S Rose Gold 14 koristnih stvari, ki jih zmorejo slušalke Apple Brezžične slušalke MW60 Brezžične slušalke MW60: luksuzna slišnost iz Master & Dynamic