shutterstock_370029713
V zraku · buzz buzz

Vsi smo verjetno enotnega mnenja, da je popravljanje slovničnih napak in usajanje nad morebitnimi napakami v črkovanju skrajno neprijetno in velikokrat tudi nesramno. In celo znanstveniki so pokazali, da so ljudje, ki popravljajo slovnične napake drugih, manj prijetni.

Pred kratkim se je znano dejstvo, da so ljudje, ki se vtikajo v izražanje drugih, rahlo neprijetni, izkazalo tudi za potrjeno s strani raziskovalcev. V študiji, ki je bila objavljena v reviji PLoS One, so morali udeleženci prebrati e-poštno sporočilo s slovničnimi in tipkarskimi napakami. Po tem so odgovorili na vprašalnik, s katerim so ocenili pisca tega sporočila, pozneje so rešili še osebnostni vprašalnik in podali svoje demografske podatke.

Osebnostni vprašalnik je meril pet osebnostnih potez: ekstrovertiranost, sprejemljivost, odprtost, nevroticizem in vestnost. Raziskovalci so ugotovili, da bolj ekstrovertirani ljudje spregledajo več napak kot introvertirani; bolj vestni posamezniki so bili občutljivejši na tipkarske napake; manj spremenljivi ljudje – torej takšni, ki jim socialne norme in to, da so priljubljeni, ni tako pomembno – pa so bili zelo občutljivi na slovnične napake.

tatuj Fotografije žensk in moških, ki prikazujejo lepoto mešane rase shutterstock_1138911656 24. oktobra bo na nebu lovčeva luna (“Hunter’s Moon”) shutterstock_1186049257 5 karakternih značilnosti, ki sestavljajo zabavno osebnost shutterstock_663754099 Preminuli Stephen Hawking je napovedal, kako bo človeštvo preživelo · · ·