Lotus Elise Cup 260: najbolj tekmovalni Elise
Utrip mesta · mobilno

Lotus je že vse od svoje ustanovitve znan po svoji agilnosti in nizki teži. Lotusa Elise poznamo že kar nekaj časa in smo ga videli v že veliko različicah. A še nobena med njimi ni bila tako ekstremna, kot je Lotus Elise Cup 260. Naredili bodo le 30 primerkov, prav vsi pa so prava paša za oči in adrenalinski šok za čutila.

Lotus Elise Cup 260 je je povsem športni avtomobil, pri katerem so vsi aerodinamični dodatki še kako pomembni. Pri 243 kilometrih na uro ustvarjajo silo, ki je enaka 180 kilogramov oziroma kot da bi 180-kilska utež pritiskala na avtomobil in ga tiščala k tlom. Ker je bilo treba odstraniti kar čim več teže, ni nič čudnega, da je večina Eliseja narejena iz karbonskih vlaken. 1,8-litrski motor je dodatno napiljen in ima 250 konjskih moči. Mogoče se ne sliši veliko, a če pogledamo celotno težo, ki je le 902 kilograma, kaj hitro ugotovimo, da gre za presneto dobro razmerje med močjo in težo. Od tod tudi pospešek, ki je od 0 do 100 km/h  le 4,2 sekunde.

V notranjost Lotusa Elise Cup 260 ne pričakujte kakšnih zaslonov na dotik, virtualnih konzol ali česa podobnega. Špartansko opremljena notranjost ponuja le najosnovnejše za voznika, da se ta lahko popolnoma posveti šviganju po pisti. Zelo dobro deluje menjalnik, ki ima odprt del pod prestavno ročico in omogoča opazovanje vse tehnike prestavljanja med delovanjem. Lotus Elise Cup 260 bo na voljo za okoli 70.000 evrov, če je seveda sploh še kakšen na voljo.

Galerija – Lotus Elise Cup 260: najbolj tekmovalni Elise

Lotus Elise Cup 260: najbolj tekmovalni EliseOdpri galerijo

Porsche 911 Carrera T (2018): ko je manj več Porsche 911 Carrera T (2018): ko je manj več IMG_2220 copy Honda Civic Type R: na slovenske ceste zapeljal najboljši Civic cover-motor Gulas PI1S: električni motorček z 200-kilometrskim dosegom Kolo Hydrofoiler – je to šport prihodnosti? Kolo Hydrofoiler – je to šport prihodnosti? · · · · ·