146906445
Utrip mesta · destinacija

Obstaja mesto … zgrajeno v divjini. Filip II. je izbral to mesto le zato, ker se nahaja v geografskem centru Španije – To so misli pisatelja Geralda Brenana, ki je v knjigi Obraz Španije že leta 1950 špansko prestolnico opisal kot tvorbo, ki je sama sebi namen in je brez duše in sloga.

A kljub težkem ekonomskem položaju je Madrid mesto, ki kar vre od ustvarjalne energije ter volje do življenja in ustvarjanja na vseh področjih, predvsem pa se ustvarjalnost kaže in izraža na modnem področju.

Moda

Modna velesila
Na lestvici modnih prestolnic se je Madrid zavihtel na peto mesto in postaja resen rival Barcelone, ki ima naslov španskega modnega centra. Dvakrat na leto se v Madridu odvija teden mode, imenovan Pasarela Cibeles, na katerem se predstavljajo madridski modni ustvarjalci. Agatha Ruiz de la Prada, Pura López, Antonio Miró in Paco Rabanne je le nekaj najbolj znanih imen. Španija se je prelevila v modno velesilo predvsem po zaslugi korporacije Inditex Group, katere najbolj znana znamka je Zara, poleg nje pa so del tudi znamke Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka in Stradivarius. Sloves Španije utrjujejo tudi druge modne znamke, kot so Loewe, Camper, Mango in Pronovias, ki je največji svetovni proizvajalec poročnih oblek.

Čevlji Manolo Blahnik
Verjetno najbolj vroče ime med oblikovalci čevljev je Manolo Blahnik, ki se lahko za svoj svetovni sloves zahvali predvsem seriji Seks v mestu. Verjetno je ni ženske, ki ne bi ob dogodivščinah Sarah Jessice Parker vzdihovala ob pogledu na najnovejše modele Blahnika. Snovalec najbolj zaželenih čevljev na svetu se je rodil materi Španki in češkemu očetu na Kanarskih otokih. Po študiju jezikov in umetnosti v Ženevi se je zaposlil v Parizu in se zaposlil kot scenograf. Med obiskom New Yorka leta 1970 je svoje načrte pokazal tedanji urednici ameriške izdaje Vougea, ki je opazila predvsem čevlje in ga spodbudila k razvijanju talenta, kar je pripeljalo do današnje obsesije z njegovimi stvaritvami.
Manolo Blahnik, Calle de Serrano 58, Madrid, www.manoloblahnik.com

Zabava

Nočno življenje
V filmu Pedra Almodovarja Cvet moje skrivnosti odtujeni mož pokliče ženo in jo vpraša, ali je prepozno za klic. Ona odgovori: “V Madridu ni nikoli prepozno”. Njene besede bi bile lahko oglasni slogan mesta z največ bari v Evropi. Madrid zaživi šele, ko se znoči. Obiskovalci so često presenečeni, ko poleti v zgodnjih jutranjih urah vidijo družine z otroki, ki razposajeno tekajo po ulicah. Madridska obsedenost z la noche je deloma pogojena s podnebjem, saj je v poletnih mesecih le po sončnem zahodu prijetno pohajkovati po mestnih ulicah. Nočno življenje je bolj kot veseljačenje rutina, del “dneva”, ko se “Madrilenji” odpravijo po opravkih, ki jih v času žgoče vročine ne morejo.

Klubska scena
Nočno življenje je sprehod babice z vnučki in klubska scena v mega diskotekah, kot je Fabrik ali Space of Sound. Ritem in oblika zabave se razlikujeta od četrti do četrti. Chueca, nekoč zapuščena soseska severno od ulice Gran Via, se je spremenila v eno najvznemirljivejših evropskih gejevskih četrti in s tem enega najpriljubljenejših predelov mesta, kjer lahko najdemo razvpite klube z ogromno lateksa in usnja, ob njih pa kavarnice, prijazne do heteroseksualcev. Četrt Barrio de Salamanca privablja elegantno, snobovsko in modno ozaveščeno elito, ki se zbira v klubih, kot je 4 Bajo Cero. Multikulturna in multinacionalna četrt Lavapiés je polna veselih alternativnih barov, kot bar La Lupe. Malasaña privlači predvsem rokerje in mladino v ozkih kavbojkah, ki svojo modno ozaveščenost in navdih išče v trendovskih butikih in kavarnah na ulici Calle del Espíritu Santo, ki zares zaživi šele po polnoči. TriBall je trikotnik ulic severno od nakupovalne ulice Gran Vía, vreden ogleda zaradi barov in butikov, ki so zrastli na mestu razpadajočih trgovin, danes pa je eden najbolj tendovskih predelov mesta.
Diskoteka Fabrik, Avenida de la Industria 82, www.grupo-kapital.com/fabrik
Diskoteka Space of Sound, Plaza Estación de Chamartín, www.spaceofsound.com
Klub 4 Bajo Cero, Calle de Alcalá 90
Bar La Lupe, Calle Torrecilla del Leal 12

Tapas

Prigrizki so zakon!
Včasih so bili tapas bari skromne krčme, kjer so tisti, ki si niso privoščili pravega obroka, grizljali majhne zalogaje in več pili kot jedli. Danes pa kuharski mojstri tekmujejo, kdo bo predstavil bolj domiselno ponudbo tipičnih prigrizkov, imenovanih tapas. Na ulici Calle San Mateo med predeloma Chueca in Malasaña so trije prijatelji leta 2009 odprli bar in restavracijo Olé Lola, v kateri za vrhunsko pripravljene jedi ne bomo zapravili premoženja. Lastniki so namreč prepričani, da večina ljudi ob zasoljeno dragih jedeh izgubi tek, zato ponujajo domiselne in slastne tapase, ki privabljajo tudi najbolj razvajene sladokusce. V glamurozno baročnem okolju, obkroženi s strogimi pogledi toreadorjev, ki strmijo z uokvirjenih fotografij na stenah, se gostje sproščeno družijo na prostranih žametnih kavčih in uživajo v okusih toplih sendvičev z mocarelo in črnimi tartufi ali domače skutine torte, vse pa zalijejo z žlahtnim vinom iz vseh španskih vinorodnih okolišev.
Olé Lola, Calle San Mateo 28, www.olelola.com

Muzeji in galerije

Brezplačno po Madridu
Ogled dveh najbolj znanih madridskih muzejev je ob določenih dnevih in urah brezplačen. Vstop v Muzej Prado, v katerem so razstavljena dela Picassa, El Greca, Velazquesa in Goye, je brezplačen od ponedeljka do sobote od 18. do 20. ure in ob nedeljah od 17. in 19. ure. Muzej Kraljice Sofije ne računa vstopnine od ponedeljka do petka od 19. do 21. ure, ob sobotah od 14:30 do 21. ure in ob nedeljah od 10. do 19. ure. Oba muzeja sta brezplačna za študente iz držav članic EU, za mlajše od 18 in starejše od 65 let. Obisk muzeja je brezplačen tudi 18. maja, na mednarodni dan muzejev. Muzej bikoborbe je brezplačen, kadarkoli se bomo odločili za obisk.

Kraljeva palača
Uradna rezidenca španskega kralja in največja palača v Zahodni Evropi je čudovita baročna zgradba, ki jo krasijo dela Velazquesa, Goye in Caravaggia, obsežna zbirka orožja in edini kompleten kvartet Stradivarijevih godal. Vstop je ob sredah brezplačen, prav tako tudi 18. maja.
www.museodelprado.es
www.museoreinasofia.es
Muzej bikoborb Museo Taurino, Calle de Alcalá 237

Trendi notranje opreme
Če ne najpomembnejša in najprestižnejša evropska razstava notranje opreme, pa prav gotovo najzanimivejša za javnost, je Casa Decor, ki s svojim domiselnim konceptom združuje strokovnjake, podjetja in obiskovalce. Projekt se začne z izborom stavbe, ki jo ekipe profesionalcev s področja arhitekture, notranje opreme in krajinske arhitekture prenovijo in s tem na najboljši način pokažejo svoje znanje in sposobnosti. Letos se bo razstava odvijala na 3.900 kvadratih metrih stavbe bivšega britanskega veleposlaništva v četrti Chamberí. V razstavi sodelujejo tudi galerije, ki želijo tisočim obiskovalcev, ki se v mesecu dni zgrinjajo v stavbo, pokazati različna umetniška dela. Poleg razstave bodo od 17. maja do 23. junija, torej v času Case Decor, v Madridu organizirali tudi več srečanj, predavanj in novinarksih konferenc, na katerih se bodo predstavljali razstavljalci.
www.casadecor.es

Berlin2 Iz Berlina – z ljubeznijo V bližini sedeža avtomobilskega giganta Volkswagen v nemškem mestu Wolfsburg, je korporacija zgradilo pravo malo mesto, posvečeno avtomobilom pod okriljem Volkswagna. Autostadt – mesto, posvečeno avtomobilu 180463159 Voden kolesarski potep po Ljubljani lower-48-a-trunk-full-of-organized-gear-hours-later-it-was-a-pile-of-junk Pustila sta službo in odšla na epsko potovanje po svetu · · · ·