shutterstock_598439609
V zraku · buzz buzz

Nebesni svod bo maja osvetljevala modra Luna ali “cvetlična” polna Luna. Kdaj točno jo bomo lahko opazovali in kaj so njene značilnosti?

Po podatkih agencije NASA modra Luna ni najredkejši pojav, ni pa niti med najpogostejšimi. Pojavlja se nekje na dve leti in pol. Od tod izhaja tudi angleški izraz “Once in a blue Moon” (enkrat ob Modri Luni).

Kaj sploh je modra Luna?

V tem primeru “modra” ne kaže na barvo Lune, kot je na primer to v primeru krvave Lune. Izraz “modra Luna” pomeni, da se v enem koledarskem mesecu polna Luna pojavi dvakrat. A ne obstaja le “mesečna” modra Luna, ampak tudi sezonska. To je starejši izraz, ki se nanaša na pojav tretje polne Lune v eni sezoni. Vsako sezono – zima, pomlad, poletje, jesen – imamo običajno tri polne Lune, tako se pojavi še četrta. Torej je tretja polna Luna v tem primeru označena kot Luna z anomalijo.

View this post on Instagram

Es war sehr anstrengend dort im dunklen zu fotografieren. Was man nicht alles für ein Foto anstellt 😁 Guten Morgen und schönes Wochenende 🙂 It was very exhausting to take pictures in the dark. What you do not do everything for a photo 😁 Good morning and a nice weekend 🙂 . . . Unbezahlte Werbung durch Ortsbenennung Verlinkungen Equipment . . . . #discoverearth #stayandwander #canaryislands #kanaren #spain #horizon #earthpix #lovetravel #aroundtheworld #worldplaces #ig_travel #amazing #wonderful #nightphotography #nightshots #bluemoon #bestplace #exploreeverything #travelphoto #photographer #roamtheplanet #natgeo #natgeotravel #canon #canondeutschland #canonglobal #canon24105 #canon6dmarkii #liveforthestory #jaworskyj

A post shared by Lothar (@lotharbasel_photographie) on

Kdaj se pojavi “cvetlična” modra Luna?

Polna Luna, ki bo na nebu 18. maja 2019, je letos tako posebna zato, ker bo to sezonska modra Luna. In ker se bo pojavila v maju, bo modra Luna letos tudi “cvetlična” Luna. Vsaka prva polna Luna v mesecu ima poseben naziv, odvisno od koledarskega meseca. Prva polna Luna v aprilu naj bi se imenovala “Luna črvov” (worm moon), prvi polna Luna v januarju pa “volčja Luna” (wolf moon).

Da bi ujeli modro Luno, morate v nebo 18. maja pogledati točno ob 23.11. Takrat bo Luna največja in bo natančno 180 stopinj ekliptične dožine stran od Sonca.

shutterstock_727852972 (1) 10+ popolnoma bizarnih, a znanstveno potrjenih dejstev o nosečnosti adult-beautiful-blur-590511 Zakaj je oven najboljši prijatelji, ki ga boš kadarkoli imel? 26157993_339680283197829_1394542075323613184_n Kaj se zgodi, ko združiš najbolj seksi zvezdnike na svetu? LEVICARJI Si levičar? Le 15 % ljudi na svetu je levičarjev in to so razlogi, zakaj so tako posebni · ·