Prašič v ovčji preobleki, ki se obnaša kot pes.
V zraku · buzz buzz

Kosmati prašič, ki je videti kot ovca in se vede kot pes, ni proizvod genskega inženiringa. Gre za pasmo prašičev mangalica, avtohtono srbsko-madžarsko vrsto, ki je najbolj razširjena na Madžarskem (domovina) in Balkanu, najdemo pa jo tudi v Sloveniji. Ščetinasti prašič, ki ga nepozoren opazovalec hitro zamenja za ovco, je tehnično prašič, v resnici pa gre za zmes prašiča, ovce in psa. Možno ga je namreč vzgojiti tudi kot hišnega ljubljenčka.

Mangalice so kosmati prašiči, ki so videti kot ovce in se vedejo kot psi. Znani so namreč po kodrasti, praktično ovčji dlaki, zaradi česar se boste spraševali, zakaj te ovce kot obsedene rijejo po blatu. No, v resnici gre za ščetinaste prašiče, ki pa jih je mogoče vzgajati kot pse in imeti za hišne ljubljenčke. Na povodcu ga naokrog vodi na primer igralka Emma Thompson. Ne gre za proizvod genskega inženiringa, torej manipulacije genov, temveč za avtohtono vrsto, ki je nastala v 19. stoletju s križanjem srbske šumadijske pasme z madžarskimi pasmami iz Szalonne in Bakonya ter divje svinje.

PREBERITE ŠE: Primabalerina Misty Copeland kot lik z Degasevih slik

V času komunizma je vladna politika na Madžarskem mangalice potisnila na rob izumrtja (pasmo so s 30 tisoč prašičev zdesetkali na vsega 200), a po padcu berlinskega zidu je madžarski živalski genetik Peter Toth pokupil zadnje primerke mangalic in jih rešil pogube. Obstajajo tri vrste, in sicer bela, črna in rdeča. Njihova značilnost so debele plasti maščobe, ki je lahko debela tudi 20 centimetrov.

Prašič v ovčji preobleki, ki se obnaša kot pes.Odpri galerijo

Prašič mangalica:

London Bridge v Londonu. Svet brez vode: svetovne znamenitosti sredi puščave mars-rover-curiosity-science Nasa in rover Curiosity: 360-stopinjska panorama Marsa Prvakinja baleta Misty Copeland poustvarila slike Edgarja Degasa. Primabalerina Misty Copeland kot lik z Degasevih slik Atraktiven razgledni stolp na Češkem Sky Walk: atraktiven razgledni stolp s toboganom