some-like-it-hot
Kulturni izbor · film

Marilyn Monroe je ena izmed najbolj znanih in ikoničnih igralk vseh časov, a nikoli ni prejela oskarja. Pravzaprav ji kritiki nikoli niso bili kaj posebej naklonjeni. To je morda presenetljivo, saj danes Marilyn Monroe upravičeno priznavajo talent za komedijo – danes je priznana kot velika igralka. Na žalost je v času svojega življenja Monroejeva bila podcenjena in velikokrat plačana manj kot njeni igralski kolegi, ki so bili kaj kmalu pozabljeni. Danes je Marilyn Monroe ljubljena, tako zaradi njenega dela kot tudi zaradi njene spolne privlačnosti, Ameriški filmski inštitut jo priznal kot eno izmed šestih največjih ženskih filmskih zvezd vseh časov. Izbrali smo šest filmov, ki dokazujejo, da Marilyn Monroe ni bila samo lepa, temveč tudi talentirana. Tukaj je šest najboljših filmov Marilyn Monroe.

1. Niagara (1953)

“Seksi” triler Niagara je Marilyn Monroe prinesel eno prvih vlog. Film govori o nevarnih seksualnih apetitih ženske, ki skupaj z ljubimcem načrtuje umor njenega precej starejšega in nasilnega moža. V filmu med drugim najdemo tudi sekvenco za takrat najdaljši “seksi” sprehod Marilyn Monroe. Ta zgodnji film v karieri Monroejeve prikazuje igralko, ki je svoj močan seksapil uporabila precej drugače kot v njenih nekaterih najbolj znanih komičnih vlogah.

2. Gentlemen Prefer Blondes – Gospodje imajo raje plavolaske (1953)

Vloga v filmu Gentlemen Prefer Blondes je Marilyn Monroe nadela značaj “neumne blondinke” in velja za eno njenih najbolj ikoničnih vlog. Mnogi ljudje so pogosto naredili napako in verjeli, da je Marilyn tudi v resničnem življenju neumna blondinka in to samo zato, ker jih je igrala v  filmih. Pravzaprav pa to samo kaže, da je bila Marilyn Monroe resnično nadarjena.

3. Bus Stop – Avtobusna postaja (1956)

Vloga Marilyn v filmu Bus Stop je bila njena prva vloga v drami in njen prvi film, ki ga je posnela po študiju na Actor’s Studio v New Yorku. Medtem ko je sam film dobil precej mešane kritike, je lik Marilyn Monroe, povprečne pevke Cherie v nočnem klubu, ki jo nevede pelje do mladega in naivnega kavboja, prejela precej dobre ocene. Pogumna poteza Monroejeve je bila to, da je se je pokazala kot manj talentirana, kot pa je pravzaprav bila – in to vse, da bi bila bližje značaju Cherie. Njeno lepoto je zavirala z bledimi ličili ter si lase obarvala v barvo slame.

PREBERITE ŠE: 10 lepotnih skrivnosti lepotic zlate dobe Hollywooda

4. The Seven Year Itch – Sedem let skomin (1954)

Komedija iz leta 1954 vsebuje enega najbolj znanih prizorov v filmski zgodovini, ki je med drugim tudi ena izmed najbolj znanih fotografij vseh časov z najbolj znano podobo Marilyn Monroe: veter, ki piha iz rešetk in Monroejevi dvigne njeno belo obleko. Monroe igra dekle, ki živi nad poslovnežom, ki je na Manhattnu čez poletje ostal sam, medtem kot sta njegova žena in sin pred vročino pobegnila v Maine.

5. The Misfits – Neprilagojeni (1961)

Dramo je za Monroe napisal njen takratni mož Arthur Miller, družbo pa ji je delal njen heroj iz otroštva Clark Gable, kot tudi veliki Montgomery Clift, Eli Wallach in Thelma Ritter. Film je režiral legendarni John Huston. Lik Marilyn Monroe je ljubiteljica živali in nedavna ločenka, ki v Renu zaživi s starejšim kavbojem. Čeprav je bil scenarij poklon Marilyn Monroe, je bila s svojo upodobitvijo v njem precej nesrečna, njen razpadajoč zakon z Millerjem pa je povzročil težave na prizorišču snemanja.

6. Some Like It Hot – Nekateri so za vroče (1959)

Po mnenju mnogih je film Some Like It Hot najboljši dosežek v karieri Monroejeve. Film je bil na seznam Ameriškega filmskega inštituta v kategoriji  “najboljše komedije vseh časov” uvrščen na prvo mesto.

Resnične filmske lokacije serije Game of Thrones. Vse resnične filmske lokacije serije Igra prestolov na enem mestu PicMonkey Collage dokumentarci Najboljši dokumentarci leta 2015 do zdaj Dean Potter - projekcija filmov v Mestnem kinu Domžale Legendi base jumpinga Deanu Potterju v spomin – projekcija filmov The Face of an Angel (2014) Filmski napovednik: The Face of an Angel (2015) ·