Avtonomni trimaran Mars
Utrip mesta · mobilno

Mars ni misija na planet Mars. Mars je futuristično plovilo in kratica za Mayflower Autonomous Research Ship, ki kani postati prvo plovilo, ki bo prečkalo Atlantski ocena brez posadke. To naj bi se zgodilo leta 2020, ko bo minevalo 400 let odkar je pot čez Atlantik premagala ladja Mayflower, ki je polna angleških separatistov (puritancev) plula v Novi svet (Plymouth Massachusetts) iz angleškega Plymoutha. Tudi Mars bo razvijal vozle s pomočjo jader, trimaranu, ki je v zameno za drone odvrgel vesla in posadko, pa bo v pomoč tudi sončna energija.

Futuristično plovilo Mars si nadeja postati prvo plovilo v naravni velikosti, ki bo prečkalo Atlantski ocean brez pomoči posadke. ”Dron” med vodnimi plovili bo opremljen s številnimi droni, ki bodo služili v raziskovalne namene, na svojo misijo po zgodovinski poti čez Atlantski oceanu pa naj bi se podal leta 2020.

32,5-metrski in 16,8 metra široki triamaran (najbolj učinkovita oblika za raziskovanje pri nizkih hitrostih) bo poleg vetra izkoriščal obnovljivo energijo (sončno energijo) in to na način, ki naj bi mu zagotavljalo neomejeno plovbo. Brez pomoči električnega motorja bo lahko rezal gladino s hitrostjo 37 kilometrov na uro, s pomočjo motorja pa 22 km/h. Hiter preračun in smo pri številk 7 do 10 dni, da bo dosegel okoli 5000 tisoč kilometrov oddaljen cilj. A to je na papirju. Če bo morje in vreme pokazalo zobe, pa se lahko zadeva precej zavleče.

PREBERITE ŠE: Mega jahte – vodna plovila prihodnosti

Raziskovalno plovilo Mars, ki je sila pri tleh (štrlijo le jadra) saj ne potrebuje prostora za člane posadke, nastaja v sodelovanju univerze Plymouth, strokovnjaka za avtonomno plovbo MSubs in priznanih oblikovalcem ladij Shuttleworth Design, prvič pa naj bi vodo okusilo čez poltretje leto.

Estonski Viks Carbon se lahko pohvali z okvirjem iz ogljikovih vlaken, ki so ga izdelali v Sloveniji. Viks Carbon – ultimativno mestno kolo s slovenskim okvirjem Renault Talismana Grandtour Renault Talisman Grandtour – praktična limuzina s karavanskim zadkom Confederate G2 P51 Combat Fighter Confederate G2 P51 Combat Fighter – druga generacije najbolj bojnega motocikla na svetu E-kolo Ubco 2x2 se ne ustraši nobenega izziva. Ubco 2×2 – električno kolo za vsak teren in vsako priložnost ·