martinovanje 2016
V zraku · dan za

Kam se boste letos odpravili na martinovanje? Pripravili smo nekaj odličnih predlogov, s katerimi bo vaše martinovanje 2016 praznovanje v pravem pomenu besede.

Martinovanje 2016: kje martinovati letos?

Martinovanje Ljubljana 2016

Prvo novembrsko soboto bo tudi letos mestno jedro Ljubljane zaživelo z vinom in kulinariko. Številne stojnice na tradicionalni, martinovi Ljubljanski vinski poti bodo zasedli vinarji iz vse Slovenije ter gostinci od blizu in daleč. Kot je že v navadi, bo tudi na tokratni Ljubljanski vinski poti možno okusiti Ljubljano prek projekta Okusi Ljubljane. Letos bodo na prireditvi prvič nastopili hoteli iz centra Ljubljane, ki bodo skupaj s Slovenskim festivalom vin predstavili poseben izbor festivalskih vin in hotelske kulinarike, ki jo bodo obiskovalcem nudili ves november. Obiskovalce poleg pestrega kulturno-umetniškega programa čaka tudi posebno presenečenje – Druga violina bo iz Ljubljanice dvignila vinski zaklad, ki ga od Poletnih vinskih razvajanj hrani v Ljubljanici. In kot se za martinovanje spodobi, bodo pestro vinsko ponudbo dopolnila tudi mlada vina. Projekt Pubec bo namreč obiskovalcem ponudil številna mlada vina štajerskih vinarjev.
12. novembra/stara Ljubljana/ljubljanskavinskapot.si

Martinovanje Maribor 2016

Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, ko se v štajerski prestolnici zbere tudi 20 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Poklon jeseni in veselo druženje na Trgu Leona Štuklja spremljata bogat kulturno-zabavni program ter seveda tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba. Prireditev ob svetem Martinu, svetniku, ki mošt spremeni v vino, pomeni simboličen zaključek celoletnega vinogradnikovega prizadevanja, hkrati pa tudi zaključek Festivala Stare trte. Letos bodo na Trgu Leona Štuklja nastopili skupina Gadi, Ansambel Žargon, Ognjeni muzikanti, Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci, prav tako pa se bo odvajal kulturno-etnološki program s krstom mošta, domačo kulinariko, odličnimi štajerskimi vini in bogato gostinsko ponudbo.
11. novembra/Maribor/maribor-pohorje.si

Martinovanje na Krasu 2016

Na Krasu tudi letos pripravljajo nadvse zanimivo Martinovanje po Kraški vinski cesti, v okviru katerega bo poskrbljeno tako za zabavo kot rekreacijo. Obiskovalci se bodo lahko razvajali ob kulinaričnih dobrotah in odlični vinski kapljici. Martinovanje na Krasu je namenjeno vsem generacijam, poskrbljeno bo tudi za najmlajše. Organiziran bo hop on-hop off avtobus med kraškimi kletmi, v Sežani bo že dopoldne potekal rekreativni tek Tekaški pozdrav jeseni – Krasova10ka, popoldne pa bo bogat otroški program, ki se zvečer prevesi v zabavo pod šotorom za vse generacije. Štanjel bo tudi letos obarvan kulinarično, potekale bodo vodene degustacije in pokušine.
Od 11. do 13. novembra/Sežana–Komen/stanjel.eu

Martinovanje Goriška brda 2016

Dober kozarček, prijetna glasba, pester kulturni program in odlična družba. V zavetju srednjeveških zidov utrjene vasi Šmartno v Brdih se vsako leto prireja martinovanje, prilagojeno kulturni atmosferi. Po kleteh opuščenih hiš starodavne vasi je možna degustacija kakovostnih vin več kot 30 vinarjev iz Brd in vinarjev iz goriškega Collia. Na prizorišču, po vasi znotraj obzidja, pa poteka kulturno-zabavni program, postavljene so stojnice z briškimi proizvodi in domačo hrano.
Od 12. do 13. novembra/Brda/brda.si

PREBERITE ŠE: Jesenski Teden restavracij 2016

Martinovanje Bled 2016

Mesto Maribor je pomladi leta 2011 Bledu poklonilo cepič znamenite stare trte z Lenta, ki z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov uradno velja za najstarejšo trto na svetu, staro skoraj pol tisočletja. Potomka na Blejskem gradu raste na višini 599 m in je pomembna etnografska posebnost. Na Blejskem gradu se bo martinovalo ob vinu, glasbi in plesu, potekala bo tudi degustacija vin iz vinorodnih regij Slovenije (Primorska, Dolenjska, Štajerska regija) ter glasbeni in plesni program z animacijo. V Grajski restavraciji bo dišalo po martinovih dobrotah.
12. novembra/Blejski grad/bled.si

Martinovanje Slovenske Konjice 2016

V Slovenskih Konjicah v objemu žlahtnih zgodb že vrsto let zapored pripravljajo tradicionalno martinovanje na prostem, ki slavi preobrazbo mošta v vino, saj je žlahtna kapljica z okoliških vinorodnih gričev tisto, kar daje Slovenskim Konjicam, mestu vina in cvetja, posebno barvo, aromo in zlati lesk. Letos bo ponovno barvito in slikovito, saj boste lahko martinovali med zlatimi griči vinorodnih Škalc.
12. novembra/Škalce, Vinska klet Zlati grič/tic.konjice.si

Martinovanje Ormož 2016

Martinovanje je z leti preraslo v najpomembnejši turistični dogodek v občini Ormož. Letošnje martinovanje se bo v glavnem odvijalo na Kerenčičevem trgu v mestu Ormož, v Martinovem šotoru (lokacija bivše stare komunale), v bivši trgovini Tima in na ostalih znanih tradicionalnih lokacijah (muzej, vinska klet, knjižnica, Mladinski center). Obiskovalci bomo imeli možnost okušati dobrote gospodinj in vinogradnikov. Istočasno bo v potekal Festival vin, kjer bo mogoče pokusiti najbolje ocenjena vina in ostala vina lokalnih vinogradnikov. V petek bodo Martinov šotor razgreli rokerji Riblja Čorba s predskupino.
Od 11. do 12. novembra/Ormož/martinovanje.si

Martinovanje v restavraciji Angel (Martinova večerja)

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos) in mlinci. Za slovensko Istro je martinovanje oziroma martinja značilno šele po 2. svetovni vojni. Tipične jedi so povezane z olivnim oljem (lahko tudi samo kruh in olje), s katerim so pospremili mlado vino. Bolj zahtevne jedi v tem času so bile predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, ki ga imenujejo tudi “žgvacet”), pečen puran (Gos), kislo zelje (“kapuz”), ocvrt kruh z refoškom. V restavraciji Angel v Ljubljani so tako pripravili poseben Martinov meni in ga začinili z odličnimi vini. Cena menija je 19 evrov na osebo.
18. novembra ob 18.00/Cesta ljubljanske brigade 33, Ljubljana/kaval-group.si

Martinovanje Kapelske gorice 2016

Tudi v Kapelskih goricah bodo simbolno obeležili praznik Sv. Martina s preobrazbo mošta v vino, živahnimi ritmi odlične glasbe ter bogatim kulturnim programom. Vzporedno z Martinovanjem bo 5. novembra potekal tudi Martinov pohod, tek in kolesarjenje na relaciji Kapela – Bratonci, ki se bo zaključil s pogostitvijo in družabnim srečanjem.
5. novembra med 10.00 in 22.00/Kapela/ztsradenci.si


Mestni muzej Ljubljana: Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital Razstava: Mestni muzej Ljubljana – Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital Slovenski tolar praznuje 25 let. Slovenski tolar praznuje 25 let – vse, kar morate vedeti o tolarju Frivolus: festival uličnih umetnikov prihaja v Koper Lipica-Stud-Farm-13 Skupaj pobarvajmo lipiške ograje! · · · ·