Zagato Maserati Mostro
Utrip mesta · mobilno

Milanska oblikovalska hiša Zagato je predstavila svojo zadnjo unikatno plehnato kreacijo, Zagato Maserati Mostro, ki ima razlog, zakaj ji pravijo pošast. Ta individualna in količinsko omejena predelava Maseratija je namreč posvečena stoletnici te ”trizobe” aristokratske znamka avtomobilov in originalni pošasti, modelu Maserati 450S Coupe Franka Costina iz leta 1957, ki se ga je prijel vzdevek Mostro.

Najprej si poglejmo, kaj je navdahnilo Maseratija Mostro, ki so ga oblikovali pri slavni milanski oblikovalski hiši Zagato. Za to je treba nazaj v leto 1957. Na željo Stirling Mossa je tedaj italijanski proizvajalec športni avtomobilov Maserati najel Franka Costina, da oblikuje kupejevsko karoserijsko lupino za model 450 S, da bi lahko dirkal na 24 ur Le Mansa. Žal se zaradi mehanskih težav avto ni najbolje odrezal in dirke ni končal. Kakorkoli, lahko se spomnimo drugega razloga, zakaj si je nov avto zaslužil vzdevek pošast.

Kot prvo, zveni kot pošast. Ima namreč sredinsko postavljen V8 motor, ki zmore več kot 400 konjskih moči in pod dirigentsko palico (beri šeststopenjskim polavtomatskim menjalnikom) prireja koncert na kolesih, kot bi ga izvajale divje živali. Kot drugo, pa je že sam po sebi ”žival”, saj je bil narejen kot dirkalni avto, a nato adaptiran za navadno cesto. Zato lahko pričakujete veliko ogljikovih vlaken. In res. Karoserija je v celoti narejena iz karbona, en kup pa ga je tudi v šasiji. Predstavili so ga na dogodku Concorso d’Eleganza Villa d’Este ob jezeru Como v Italiji.

PREBERITE ŠE: Prvi Maserati 200 SI letnik 1956 na dražbi

Zagato Maserati Mostro ohranja originalne proporce in stil, njegov dizajn pa je prej ikoničen kot pa nostalgičen, trdijo pri Zagatu. O čem govorijo, lahko preverite v video posnetku in foto galeriji. Avto sicer ne bo na voljo v redni prodaji, zato tudi cena ni znana, vsako naročilo pa pride pred izdelavo.

Maserati Mostro iz leta1957.Odpri galerijo
Novi Škoda Superb Combi bo naredil še dodaten kakovostni preskok gleden na predhodnika. Novi Škoda Superb Combi – najlepši Škodin karavan vseh časov cover-aston-martin Nevana Designs Aston Martina DBS odela v barvo, ki se sveti v temi Sprintbeemer - motocikel za dirke v pospeševanju Motocikel Sprintbeemer – kralj med ”drag bajki” BMW 3.0 CSL Hommage BMW 3.0 CSL Hommage – koncept v spomin na slovitega in brezčasnega predhodnika