McLaren GT
Utrip mesta · mobilno

Moč, hitrost in športni duh so elementi, na katere pomislimo ob omembi imena McLaren. V zadnjem času nas presenečajo s superšportnimi avtomobili, ki so vedno zapeljivejši. Temu so dodali še udobje in prostornost ter vse skupaj zapakirali v ličen ter prepoznaven paket z imenom McLaren GT.

Ob omembi imena McLaren prvo pomislimo na močan in športen avtomobil – najnovejši McLaren GT ni kaj dosti drugačen, bo pa v to formulo vnesel še obilico udobja in postavil definicijo t.i. ‘grand tourer’ avtomobila na povsem novo raven. Z GT-jem želijo pridobiti popolnoma nove kupce, ki stremijo k avtomobilu, ki bo omogočal vožnjo na daljše razdalje.

Ne samo da je najudobnejši, GT je tudi najprostornejši McLaren do zdaj. Skupno ima kar 570 litrov prtljažnega prostora, kar je primerljivo z večjimi družinskimi avtomobili. Poganja ga novi 4,0-litrski V 8-valjnik z dvojno turbino, ki proizvede skoraj 620 konjskih moči oz. 462 kW. GT zaradi tega ni izgubil svoje ostrine, ponuja pa pravo kombinacijo za tiste, ki si zaradi športne zmogljivosti ne želijo delati kompromisov pri udobju.

Seveda GT tudi leti … do 100 km/h ga boste lahko pognali v le 3.2 sekunde. Podatke o končni hitrosti pa McLaren sramežljivo skriva.

Za udobna popotovanja so na voljo elektronsko nastavljivi in ogrevani sedeži, ki imajo dodatno oporo za ramena in hrbet. Menjalnik in izpušni sistem so namestili na najnižjo možno raven, da je lahko kabina še prostornejša. GT si svoj DNK deli z modelom Speedtail in gre tako še vedno za lahkega, močnega in za še malenkost luksuznejšega McLarna.

Podvozje McLarna GT je visokotehnološko in se zanaša na tehnologijo Optimal Control Theory – v tem primeru senzorji ‘pregledujejo’ cesto pred avtomobilom in podatke pošiljajo računalniku. Računalnik nato v zgolj 2 milisekundah prilagodi blažilnike razmeram na cesti, kar omogoči ‘pobiranje lukenj’ in posledično udobnejšo vožnjo.

McLaren GT je že na voljo za naročilo, dobavljiv pa bo proti koncu letošnjega leta. In cena? Od 210.000 evrov dalje.

Galerija: McLaren GT

McLaren GTOdpri galerijo
cover-kitajski-ponaredki Ko se Kitajci lotijo ponarejanja avtomobilov, nastane to … Gruppe5 2002 Gruppe5 Motorsport 2002: predelan BMW 2002 na steroidih Volkswagen ID.3 Volkswagen ID.3: vpogled v svet električnega Volkswagna Nua Bikes Electrica: električno kolo, ki se polni samo Nua Bikes Electrica: električno kolo, ki se polni samo · ·