Menjava letnih gum
Utrip mesta · mobilno

Veste, kdaj morate letne pnevmatike zamenjati za zimske pnevmatike? Menjava pnevmatik je zakonsko predpisana. Zimska oprema je pri nas obvezna od 15. novembra in vse do 15. marca. Zakon predpisuje, da je minimalna globina profila za letno pnevmatiko 1,6 milimetra, medtem ko je za zimsko pnevmatiko 3 milimetre. Vsi, ki torej nimate letno-zimskih gum in le-teh preveč obrabljenih, se morate do zakonsko predpisanega roka zglasiti pri vulkanizerju in preobuti svoj avtomobil.

Kdaj je treba letne pnevmatike zamenjati za zimske pnevmatike? S 15. novembrom se v Sloveniji začne zakonsko predpisano obdobje, v katerem je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. Traja do 15. marca, ko zimske gume lahko ponovno zamenjamo za letne.

Z izjemo tistih, ki vozijo zimsko-letne gume (teh je v Sloveniji skupaj s tistimi, ki tudi poleti vozijo z zimskimi, petina), se bodo vozniki v prihodnjih tednih pri vulkanizerjih postavljali v vrsto za zamenjavo pnevmatik. Predlagamo vam, da obiščete avtocenter Špan, ki vam omogoča on-line naročanje, da se izognete nepotrebnemu čakanju.

Zakaj menjava gum? Letne gume zaradi drugačne zmesi niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih. Na poledeneli cesti vas lahko z letnimi gumami hitro zanese, posebno nevarno pa je z letnimi gumami voziti po zasneženi cesti v klanec, ko lahko avtomobil začne neobvladljivo drseti.

PREBERITE ŠE: Goodyear Eagle-360: bodo pnevmatike v bodoče (o)krogle?

Za konec si poglejmo še, kaj o zimski opremi pravi zakon o varnosti cestnega prometa? Ta v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica).


Ferrari F12 Caballería by Bengala Ferrari F12 Caballería by Bengala – ko običajen Ferrari ne zadošča VISTADIFERENT Novi Seat Ateca: športni terenec, idealen za urbanega nomada photo-1-5 Utrip mestu dajemo ljudje, ki v njem živimo Nova Honda CR-V (2017) Nova Honda CR-V (2017) – več vsega · · · ·