shutterstock_642328504
Utrip mesta · mobilno

Kaj menjamo zimske gume za letne? Kdaj je menjava pnevmatik? 15. dan v mesecu marcu si na koledarju označi vsak navdušenec nad avtomobili. Takrat namreč nastopi zakonsko predpisan datum, ko lahko svojega jeklenega konjička ‘preobujemo’ v letne pnevmatike.

Dvakrat v letu se zgodi, da je glavna tema pogovorov med lastniki avtomobilov, kdaj nastopi menjava pnevmatik. In 15. marec je na slovenskih cestah tisti dan, ko lahko ‘preobujemo’ svoje avtomobile v letne pnevmatike, torej dan, ko menjamo zimske gume za letne.

Menjave pnevmatik se nekateri lotijo kar doma, večina pa za to raje obišče vulkanizersko delavnico oziroma avtomobilsko servisno delavnico. Menjava zimskih pnevmatik za letne seveda ni obvezna, je pa zelo priporočljiva. Ker imajo letne in zimske pnevmatike drugačno sestavo, se ene in druge bolje odrežejo v letnem času, za katerega so namenjene. Zimska pnevmatika se vam bo v vročih poletnih mesecih hitreje obrabila, posledično pa boste potrošili tudi več goriva.

V dnevih okoli 15.3 je okoli servisnih delavnih pričakovati gnečo, da pa bi se le temu izognili, ne pozabite izkoristiti možnosti rezervacije termina preko spleta. A pozor! Glede na večletne izkušnje obstaja velika verjetnost, da zima še ni rekla zadnje besede in bo še pokazala zobe. Zakon o varnosti cestnega prometa v svojem 114. členu navaja, da so zimske razmere na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica). V tem primeru boste zimsko opremo obvezno potrebovali, tudi če bo datum že krepko čez 15. marec.


Brabus 800 Widestar BRABUS 800 WIDESTAR: G na steroidih Fuell Flow: Fuell Flow: električni lepotec, ki obljublja veliko AMG S65 FINAL EDITION Mercedes-Benz AMG S65 Final Edition: zadnji svoje vrste Aston Martin Lagonda All_terain Concept Aston Martin Lagonda All-Terrain: futurističen koncept, ki jemlje dih · ·