Mercedes-Benz Concept IAA
Utrip mesta · mobilno

Mercedes-Benz Concept IAA je digitalni transformer spolzek kot milo, saj ima rekordno nizek količnik zračnega upora. Nemci so inteligenčni aerodinamični avtomobil predstavili na avtosalonu v Frankfurtu, štirisedežni kupe pa je pričakovano požel izjemno zanimanje. Od ideje do koncepta je prehodil v pičlih 11 mesecev, kar je odraz napredka tehnologije, ki je ta proces praktično prepolovila. Zdaj namreč velik del opravijo napredne računalniške simulacije in ”filigranski” digitalni načrti. Mercedes zato stavi na pametne tovarne, a še vedno ”človekocentrične”, bo pa sodelovanje z roboti tesnejše. In prvi otrok te vizije je študija Mercedes-Benz Concept IAA.

Umetna in človeška inteligenca nista kot pes in mačka. Če se je zdelo, da bo človeško silo izrinila robotika, pa je prihodnost v njunem tesnem sodelovanju. Po tej filozofiji je nastala tudi Mercedesova vizija prihodnosti, študija Mercedes-Benz Concept IAA (Intelligent Aerodynamic Car), digitalni transformer, ena glavnih atrakcij avtosalona v Frankfurtu. Od ideje do koncepta je zrasel v vsega11 mesecih in je prvak v aerodinamiki, saj ima rekordno nizek količnik zračnega upora (0,19).

Za naziv se ima zahvaliti fizično podaljšanemu zadku (dodatnih za 390 milimetrov) in aktivnim električnim aero panelom spredaj, ki stopijo v akcijo s pritiskom na gumb ali pri hitrosti večji od 80 km/h. Krilca na odbijačih avto spredaj poredijo za 25, zadaj pa za 20 milimetrov, s čimer izboljšajo pretok zraka okoli pnevmatik, platišča pa se izravnajo. Oblikovno se ta električni štirisedežni kupe naslanja na Mercedesova največja in najdražja serijska vozila in napoveduje videz naslednje generacije luksuznih modelov znamke, predvsem razreda S. V dolžino meri 5040 (5430 s podaljškom), v širino 1995 in v višino 1305 milimetrov.

PREBERITE ŠE: Mercedes-Benz predstavil novi kupe razred C – najboljše ali nič!

Poganja ga priključno hibridni sklop z nazivno močjo 279 konjev (205 kW), njegov števec za hitrost pa se ustavi šele pri 250 km/h. Električni doseg variira glede na njegov videz. Če se napravi ”za lepše”, potem je to 62 kilometrov, če si nadene aerodinamični videz, je njegov domet 68 km (v zrak spusti le 28g/km ogljikovega dioksida). In če zaključimo z besedami predsednika Mercedesove uprave in prvega moža znamke iz Stuttgarta, Dieterja Zetscheja. Ta pravi, da mu je nekaj zelo jasno: ”Koncept IAA in prihodnost Mercedesa imata vsaj nekaj skupnega. Oba sta videti preklemano dobro!”

Mercedes-Benz Concept IAAOdpri galerijo
Brabus Mercedes-AMG GT S Brabus Mercedes-AMG GT S – avto, zaradi katerega bi se James Bond odrekel Aston Martinu Študija Porsche Mission E Porsche Mission E – poklon prihodnosti in resna konkurenca Tesli Huge Moto dodatki za streetfighterski stil Hondinih motociklov Huge Moto: Predelaj svoj motocikel v atraktivnega ”streetfighterja” Honda Project 2&4 Honda Project 2&4 – mini dirkalnik z vonjem po motociklu, s katerim Honda razkazuje svoje mišice ·