Mercedes-Benz A
Utrip mesta · mobilno

Mercedes-Benz razreda A predstavlja vstopni model v svet Mercedes-Benza in je v tem trenutku njihov najnaprednejši avtomobil, vsaj kar se tiče voznih pomočnikov in nove platforme MBUX. Novi A je nekoliko zrasel, se zresnil in po navedbah proizvajalca tudi odrasel.

Mercedes-Benz razred A je v tem trenutku eden izmed prvih Mercedes-Benzov, ki ima vgrajeno novo platformo MBUX. Prek nje lahko glasovno upravljamo z določenimi funkcijami v avtomobilu, sistem pa je celo tako inteligenten, da se uči voznikovih navad in po potrebi sam prilagodi delovanje sistema. Prek profila voznika si lahko nastavite najljubše radijske postaje, izberete eno izmed 64 barv ambientalne osvetlitve, nastavite položaj sedeža, temperaturo in še mnogo drugih nastavitev. Vse to si bo avtomobil zapomnil, in tudi če bo avtomobil uporabljal nekdo drug in vse te nastavitve pomešal, si bo lahko prvi uporabnik s preprostim klikom na svoj profil brez težav povrnil vse svoje najljubše nastavitve.

Zunanjost 4. generacije Mercedes-Benza razreda A je opazno spremenjena. V dolžino je zrasel za 12 centimetrov in posledično se je medosna razdalja povečala za 3 centimetre. To pomeni, da je v notranjosti več prostora in da je na splošno avtomobil večji, več pa je tudi prtljažnega prostora, ki se je povečal na 370 litrov. Najbolj opazna je diamantna maska na prednjem delu in prodorni žarometi z Multibeam LED-tehnologijo. Za popestritev zunanjosti imamo na izbiro platišča v velikosti od 16  do 19 palcev.

Notranjost je občutno spremenjena, najbolj opazna pa sta zagotovo 10,25-palčna zaslona na vrhu armaturne plošče. Platformo MBUX lahko upravljamo na štiri načine. Z obvolanskimi tipkami, glasovnimi ukazi, drsno ploščico ali prek zaslona občutljivega na dotik. Glasovni ukazi žal niso na voljo v slovenskem jeziku, v poštev pridejo svetovni jeziki, kot so angleščina, nemščina, francoščina, italijanščina in drugi. Nekateri asistenčni sistemi so celo bolj napredni, kot jih boste našli v razredu S. Tu lahko omenimo pomočnika za spremljanje mrtvega kota, ki deluje še 3 minute po tistem, ko smo avtomobil že ugasnili. Nadgrajen je tudi navigacijski sistem, ki me drugim omogoča prikaz s tako imenovano obogateno resničnostjo.

Na začetku prodaje bomo imeli na voljo A 180 d, z 1,5-litrskim dizelskim motorjem, ki ima 116 konjskih moči in je na voljo od 28.950 evrov dalje. Bencinska izvedenka A 200 ima 1,4-litrski motor s 163 konjskimi močmi in ceno od 28.670 evrov dalje. V tem trenutku najmočnejša različica Mercedesa razreda A je A 250, ki ima motor z 2 litroma prostornine in 224 konjskih moči in je na voljo od 34.420 evrov dalje. V prihajajočih mesecih bomo priča večjemu številu motorjev, med njimi bo tudi najmočnejša različica AMG.

Galerija slik: Mercedes-Benz A

Mercedes-Benz AOdpri galerijo
Volkswagen Golf GTI TCR Concept Volkswagen Golf GTI TCR Concept: najhitrejši Golf GTI Invictus 280SX Invictus 280SX: simpatično razkošje na valovih Harley-Davidson Blue Edition Harley-Davidson Blue Edition: najdražje motorno kolo na svetu 22motors-flow-pic-1 22Motors Flow: Skuter z umetno inteligenco · · · ·