1000-500-citymagazine-cover
Utrip mesta · mobilno

S predstavitvijo koncepta X-class so nas pri znamki Mercedes-Benz dražili že konec lanskega leta, zdaj pa so nam tudi uradno predstavili njihovo najnovejšo pridobitev. Sodeč po prvih odzivih, bo razred X takojšen hit, Mercedes-Benz pa s tem modelom uvaja besedo vrhunski v segment pick-upov.

Za zunanjost mirno zatrdimo, da je povsem v stilu Mercedes-Benza, še posebno, če pogledamo prednji del njihovih avtomobilov SUV. Dodali so nekaj tipičnih elementov pick-up, kot so zaščitna “štanga” na prednjem delu in izraziti stranski pragovi, ki se uporabljajo kot stopnice za lažji vstop in izstop iz vozila. Da bi se razlikoval od drugih, vam razred X na izbiro ponuja več vrst oblog kesona, zadnji del avtomobila pa je po videzu tipično pick-upovski. X je narejen na isti platformi kot Nissan Navara, na isti osnovi pa bo slonel tudi prihajajoči Renault Alaskan. Podvozje je tako plod sodelovanja med Nissanom in Mercedes-Benzom, le da so ga slednji še malce dodelali.

Notranjost je za pick-upa izredno razkošna, saj si je ob doplačilu mogoče omisliti tudi usnjene sedeže. Stilskih odprtin za zračenje in standardnega 5,4-paličnega zaslona smo pri tej vrhunski znamki že vajeni, od njih pa niti nismo pričakovali manj. Tako bomo imeli tudi v pick-upu takšen vrhunski občutek, kot ga dobimo v kateremkoli drugem vozil iz ponudbe Mercedes-Benza. S tem so v segment pick-upov vpeljali svež veter, kar bo navdušilo vsakega, ki tako vozilo potrebuje in je za dodaten luksuz tudi pripravljen plačati. Notranjost bo imela vse že poznane “gadgete” in bo ponujala dovolj prostora za pet potnikov.

Z dolžino nekaj čez pet metrov in širino blizu dveh je razred X impresiven, še bolj impresivne pa so njegove terenske zmogljivosti. Oddaljenost od tal znaša 202 mm, vstopni kot pa 20,4 °, kar pomeni, da je Mercedes-Benz X pred marsikaterim konkurentom. Na keson lahko naložite 1042 kilogramov, kar je že kar lepa količina prepeljanega materiala. Na začetku bo razred X na voljo s tremi motorji, dva dizelska in bencinski, razpon njihovih moči pa sega od 163 do 190 konjskih moči. Na polovici prihodnjega leta naj bi se jim pridružil še dizelski motor z 258 konjskimi močmi, ki bo vodilni v segmentu in bo imel na voljo celo izbiro voznih profilov.

PREBERITE ŠE: MERCEDES RAZRED X: MERCEDES NAPADA S POLTOVORNJAKOM

Ob prihodu bo imel razred X vgrajen Mercedesov štirikolesni pogon 4MATIC z zaporo zadnjega diferenciala in reduktorjem, vseeno pa proizvajalec zatrjuje, da bo v prihodnjem letu na voljo še bolj sofisticiran štirikolesni pogon za še več užitka v terenski vožnji. Menjalnika sta na voljo dva, ročni 6-stopenjski ali 7-stopenjski avtomatik.

Galerija slik: Mercedes-Benz X-class

Mercedes-Benz X-classOdpri galerijo
fiat-126p-tom-hanks-carlex (1) Poljski Fiat, ki se ga ne bi branil niti Tom Hanks Jaguar E-Pace Jaguar E-Pace: avtomobil, ki bo vzbudil prav vse čute Zarooq Sandracer, mašina za brezpotja Zarooq Sandracer: mašina za brezpotja ZUS: pametni nadzornik pnevmatik ZUS: pametni nadzornik pnevmatik · · · · ·