Generation EQ
Utrip mesta · mobilno

Največja zvezda letošnjega avtomobilskega salona v Parizu je vsekakor konceptna študija Mercedes Generation EQ, ki napoveduje drugačne čase pri znamki Mercedes-Benz. Na težavo dosega in baterije, ki tare vsa električna vozila, odgovarja z obljubo dosega dobrih 500 kilometrov.

Generation EQ je seveda kot vsaka konceptna študija precej futurističen izdelek, ki so ga postavili na ogromna platišča, ki merijo kar 21 palcev, mu namenili srebrno barvo (Alubeam) in ga v detajlih pripeljali do tega, da deluje kot iz nekega drugega sveta. Avtomobil je na primer brez brisalcev in stranskih ogledal. Slednja nadomeščajo kamere. Poznavalci so hitro prepoznali namen Mercedesa, da kot prvo svoje povsem električno vozilo v prihodnosti ponudi prav športnega terenca in tako skoči v zelje tudi Tesli. Če pogledamo bolje, pa v konceptu prepoznamo GLC naslednjega desetletja.

Notranjost sledi zunanjosti in nam na centralni konzoli ponudi kar 24-palčno digitalno armaturno ploščo. Zasloni na dotik so tako zamenjali pravzaprav vse fizične gumbe v kabini. Dizajn je preprost, a vendar izjemno funkcionalen in izčiščen, saj ni nepotrebnih elementov. Zanimiv je tudi volan, ki prav tako vključuje OLED-zaslone za upravljanje s funkcijami avtomobila. Kamere vozila, ki nadomeščajo vzvratno ogledalo, pa projicirajo slike na zaslone v vratih vozila.

Mercedes Generation EQ – volan z OLED-zasloni Odpri galerijo

Moči je na pretek, saj Mercedes Generation EQ svojo moč tvori z uporabo dveh električnih motorjev, nameščenih na obeh oseh, in tako zagotavlja kombinirano moč 300 kilovatov oziroma malo čez 400 konjev, ta kombinacija tako zmore kar 700 Nm navora. Dovolj, da vas zalepi na sedež in da od 0 do 100 km/h poletite v manj kot petih sekundah. Podatek, ki je za terensko vozilo prej izjema kot pravilo.

Zahvaljujoč baterijskim zmogljivostim, Mercedesov zeleni SUV omogoča doseg do 500 kilometrov in hitro polnjenje. Slednje pa naj bi bilo izjemno, saj naj bi Generation EQ v načinu hitrega polnjenja v slabih petih minutah pridobil energije za dobrih 100 kilometrov. Polnjenje pa bo mogoče tudi brezžično s polnilno ploščo, nameščeno pod vozilom na svojem domačem pakirnem mestu.

Zdi se, da smo vse bližje električni avtomobilistični stvarnosti.

Generation EQOdpri galerijo

Novi Audi Q5 Novi Audi Q5 – SUV, ki na novo piše pravila igre Novi Renault Zoe Novi Renault Zoe – 400 kilometrov dosega za začetek konca naftnih derivatov Novi Land Rover Discovery (2017) Novi Land Rover Discovery (2017): najboljši družinski SUV? Kate McWilliams je postala najmlajša komercialna pilotka na svetu. Kate McWilliams – najmlajša komercialna pilotka na svetu · · · ·