microsoft hololens mixedworld rgb
V zraku · tehnologija

Microsoftovi Windows 10 prinašajo kopico novosti, med drugim digitalno asistentko, nov brskalnik in podporo za holograme. A ker se vse začne in konča pri denarju, je verjetno najbolj razveseljiva novica, da bodo brezplačni. Z zvezdico, kar pomeni za vse imetnike licence Windows 7, Windows 8.1 in Windows Phone 8.1 in sicer za eno leto.

Microsoftova Windows 10 uporabniška verzija za predogled (Consumer Preview) je veliko bolj ”spimpana” in precej manj luknjičasta kot različica razvijalski predogled (Developer Preview), ki si jo je od jeseni preneslo blizu 1,8 milijona ljudi (Windowse sicer uporablja poldruga milijarda ljudi). Ti so Microsoftu poslalo preko 800 tisoč povratnih informacij, ki jih bo ameriški gigant uporabil za še dodatno izboljšanje uporabniške izkušnje. Ta bo pri prihajajočem operacijskem sistemu še toliko bolj pomembna, saj so Windows 10 prvi v družini zgradili mostove med različnimi napravami (pametni telefoni, tablice namizni računalniki in ostalo iz prenosne pametne scene), vključno s hišno igralno konzolo Xbox (omogočali bodo predvajanje iger z Xbox One na naprave z wi-fi omrežji, kot so tablica, računalnik, pametni telefon in to skoraj brez zakasnitve).

Kdaj bo operacijski sistem dostopen še ni znano, je pa znano, da bo z njim prišla digitalna asistentka Cortana (ta je bila do sedaj na voljo le na mobilnih napravah s sistemom Windows Phone prek iskalnika Bing, zdaj pa bo tudi na računalnikih in tablicah) in ”uni-sex” aplikacije za različne naprave, kar bo olajšal delo razvijalcem. Več kot očitno tudi je, da se poslavlja brskalnik Interner Explorer, ki odhaja v zaslužen pokoj, saj je Microsoft predstavil spletni brskalnik Spartan, ki bo povezan s Cortano, s katero bo lahko uporabnik napravo upravljal le prek glasovnih in tekstovnih ukazov (zaganjal aplikacije, predvajal glasbo, upravljal s koledarjem in opomniki,…). Zapomnila si bo vaše preference, ki ji bodo služile za podajanje priporočil, opomnikov in hitrejši dostop do informacij. Windows 10 bo omogočal tudi precej lažji nakup vsebin v spletnih trgovinah Xbox Music in Video.

PREBERITE ŠE: Windows 10: nov operacijski sistem in vrnitev menija ”Start”

Najbolj revolucionarni kos Windowsov 10 pa je okolje Windows Holographic, ki bo s pomočjo naglavne naprave HoloLens omogočalo interakcijo s hologrami. Z očali, ki po videzu sličijo na očala za navidezno resničnost Oculus Rift, bo uporabnik v resnični svet ”vstavil” hologram, ki pa ne bo klasično laserski, saj temelji na stereografskem prikazu z različno zamaknjenimi slikami za vsako oko. Da gre za velik preboj v tehnologiji priča podatek, da tehnologijo za upravljanje svojega roverja na Marsu preizkuša tudi NASA.


Windows 10 Microsoft konferenca: Kaj prinašajo Windowsi 10? #v živo Hubble_01 NASA posnela največjo fotografijo na svetu kuratas06 Amazon: Kuratas – robotska obleka za milijon dolarjev Curved-Labs-Macintosh-Concept-image-1 iMac koncept, ki sedanjost meša s preteklostjo ·