PicMonkey Collage
Utrip mesta · arhitektura

Ali so tudi vam všeč mikroskopske hiše, ki kljub svoji majhnosti ponujajo vse, kar zares potrebujemo? Vse od pametnih rešitev shranjevanja stvari do čara, ki ga ta majhnost nosi v sebi – mikro domovi izkoristijo vsak kvadratni centimeter in se držijo načela “veliko manj je več”. Poiskali smo nekaj mikro domov, ki v sebi nosijo glamuroznost in eleganco ter tudi v nas zanetijo ljubezen do minimalističnega načina življenja.

Mikrohiše, ki dokazujejo, da so tudi majhni prostori lahko glamurozni:

1. Okolju prijazna garsonjera.

Ta garsonjera se nagiba k trajnostni zasnovi zunaj in k naravni, ekološki zasnovi znotraj. Tkane teksture ustvarijo sproščeno, dobrodošlo vzdušje, pisane blazine pa dodajo še nekaj osebnosti.

Okolju prijazna garsonjera.Odpri galerijo

2. Minimalistična eleganca.

Ta prefinjena garsonjera ima okoli 30 kvadratnih metrov. Z visokimi kuhinjskimi omarami je več kot dobro izkoriščen vertikalni prostor, omare pa tako ponujajo veliko prostora za shranjevanje.

Minimalistična eleganca.Odpri galerijo

3. Boemski mikrodom.

Kar domu manjka pri velikosti, nadomesti z obiljem v slogu. Boemski poudarki, kot so drsna vrata v kopalnico, prinašajo domu pridih sodobnega.

Bohemski micro dom.Odpri galerijo

4. Luksuz v majhnosti.

Včasih manjši prostori dovolijo, da podrobnosti resnično zasijejo. V tem majhnem domu se združita marmor in les in pričarata luksuz.

Luksuz v majhnosti.Odpri galerijo

5. Žepno življenje.

Veliko oken in borova tla zagotovijo temu prenosnemu mikrodomu, da je nenehno preplavljen s svetlobo. Predali in omare zagotovijo prostor tako za sprostitev kot za svojo bistveno nalogo – shranjevanje.

Žepno življenje.Odpri galerijo

6. Preprosta obstojnost.

Streha s slemenom daje temu mikrodomu lahek in zračen občutek. Izbrani dekor, kot sta rjavi usnjeni kavč in kot mozaik tkana preproga, ohranja videz sodobnosti in v prostor vnaša toploto.

Preprosta obstojnost.Odpri galerijo

PREBERITE ŠE: Dom: kako malo prostora pomeni veliko življenje

7. Mikrodom s svetovljanskim pridihom.

Eklektična mešanica dekorja ustvarja edinstven videz v tej drobni hiši na kolesih. Nevtralni kavč nevtralizira prostor in omogoča, da zasijejo rdeče okrasje in umetniška dela.

Mikro dom s svetovljanskim pridihom.Odpri galerijo

8. Prenosno udobje.

26 kvadratnih metrov udobnih prostorov doma na kolesih je napolnjenih s srčkanimi plišastimi blazinami, ki pozdravijo gosta v dnevni sobi.

Prenosno udobje.Odpri galerijo

9. Majcen dom iz opek.

Na slabih devetih kvadratnih metrih se razteza sodobna hišica za goste. Nekoč je bila to pralnica, arhitekt pa jo je spremenil v majhen bivalni prostor, ki ponuja več kot le skladiščenje.

Majcen dom iz opek.Odpri galerijo

10. Izboljšan mikrodom.

Postelja se v tem mikrodomu izvije izpod mize, s čimer se v domu privarčuje veliko prostora.

Izboljšan mikro dom.Odpri galerijo

11. Retro hišica.

Lastnik tega malega doma je star šolski avtobus spremenil v očarljivo bivališče. Lesene obloge se vzpenjajo do ukrivljenega stropa, medtem ko vgrajeno ležišče ponuja dva prostora – bivalno-dnevni in spalni prostor.

Retro hišica.Odpri galerijo

12. Rustikalna “mansarda”.

Ekstra visoki stropi ponujajo skupaj s pobeljenimi lesenimi stenami svetel prostor in veliko prostora za shranjevanje. Vgrajene klopi ponujajo oblazinjeno sedišče in prostor za shranjevanje stvari, nad tem pa je še ležišče.

Rustikalna “mansarda”.Odpri galerijo
Najbolj nenavadna stavbe sveta 17 najbolj nenavadnih stavb na svetu Lesena hiška mladega slovenskega arhitekta Roka Pezdirca Lesena hiška na drevesu Slovenca Roka Pezdirca Watervilla Watervilla – spektakularna rezidenca na vodi Pop-up hotel "Sleeping Around" Sleeping Around – inovativni pop-up hotel iz kontejnerjev