Mini Museum lahko postavimo kar na mizo. Foto: Mini Museum
V zraku · buzz buzz

Ne, Mini Museum ni aplikacija, kot bi morda večina najprej pomislila. Je zbirka zgodovinskih predmetov, ki so razstavljeni kar v domači dnevni sobi ali na pisalni mizi.

Še ena uspešnica s Kickstarterja, ki pa ni prav “klasična”. Njena ideja ni stara leto ali dve, Hans Fex idejo razvija že zadnjih 35 let in sedaj jo je razvil do te mere, da jo lahko predstavi svetu. Gre za mini muzejsko zbirko originalnih zgodovinskih predmetov, ki pa jih ne gremo gledat v muzej, temveč jih imamo razstavljene kar v svojem domu.

Če začnemo na začetku – Hans Fex je sin znanstvenika in raziskovalca dr. Jörgena Fexa, po katerem je podedoval ideje, znanje in veselje za raziskovanje in zbiranje muzejskih predmetov. Jörgen Fex je sina namreč vsak vikend vozil po muzejih, skupaj sta pregledala vse znanstvene revije, sam pa je bil tudi strasten zbiralec. Tako se je Hans že pri svojih sedmih letih domislil ideje o mini muzeju in jo predstavil očetu ter njegovim prijateljem znanstvenikom, ki so mu pomagali načrtovati zbirko. Skupaj so izbrali 20 predmetov, ki v mini muzeju ne smejo manjkati in začeli so jih zbirati.

Trajalo je 35 let, preden je ideja postala uresničljiva in danes se predstavlja kot Mini Museum. Vsak predmet, ki ga je Hans zbral, je previdno razdrl na mini koščke in vsakega dal v eno “muzejsko zbirko”. Prav gotovo bo odveč poudarjati, da je vsaka zbirka svoj ročno izdelan unikat z originalnim delčkom zgodovine!

Gre za, kot pravi Hans, milijone let življenja, znanosti in raziskovanja na dosegu roke. Prenosni muzej, ki posameznika odpelje na pot učenja in raziskovanja, vključuje palmovo drevo iz Antarktike, dinozavrovo jajce in zobe, kamen iz Mount Everesta, delček ladje Apollo 11, kamen iz lune in še kup zanimivih predmetov, kot so korale z razbitine Titanika, mamutova dlaka, del tkanine z egipčanske mumije, kos berlinskega zidu in “Drakulova” zemlja iz Transilvanije. Ti so lično oblikovani v prozorni ploščici, ki se poda tako na kavno, kot na pisalno mizo in je zanimiva za vse generacije.

Zbiralec je zapisal, da je namenjena vsem med 7. in 122. letom starosti. Mini Museum prihaja v treh različnih dimenzijah. Velika ima 33 predmetov, srednja velikost vključuje 22 predmetov, mala različica pa 11. Glede na trenutno stanje na Kickstarterju (zbiranja sredstev še ni konec) bo Mini Museum razprodan, še preden se bo zares začel prodajati, Hans je namreč želel zbrati zgolj 27.700 evrov, do danes, 16 dni pred koncem akcije, pa je zbral že 726.900 evrov!

babica-cover 91-letno babico prikazal kot superjunakinjo Slika 7-Ryder in Cash Zvezdniki kot hipsterji, rockabillyji in polni tetovaž Slika 10_kartonasti zvocniki DIY – Do privlačnega in barvitega retro radia kar iz kartona IMG_1506 Retroromantika s kotalkami Esemes · · · ·