Mit o multitaskingu
V zraku · buzz buzz

Pred nekaj leti je bila sposobnost večopravilnosti zelo hvaljena in cenjena. A z razvojem nevroznanosti se je mit o večopravilnosti nenadoma podrl. Ideja, da je tisti, ki lahko naenkrat opravlja več nalog, tudi zelo učinkovit, se je izkazala za zgrešeno.

Raziskave so pokazale, da se možgani pravzaprav ne morejo osredotočiti na dve nalogi hkrati. Kar se dogaja, je, da hitro preklapljajo med dvema fokusoma pozornosti. Vsakič, ko preklopijo, se v možganih izvede proces resetiranja, v katerem se na hitro izgubi naša pozornost, poleg tega pa nas to stane kar nekaj časa.

PREBERITE ŠE: Tako očitno, a tako skrito. Optična iluzija, kot ji še niste bili priča!

Hvaljenje večopravilnosti se je spremenilo v mit o večopravilnosti. Zavestno in pozorno opravljanje več nalog hkrati glede na raziskave v nevroznanosti ne obstaja. Ko vozite in govorite po telefonu, v resnici niste stalno osredotočeni na obe dejavnosti, temveč vaši možgani stalno premikajo fokus z ene na drugo. V avtu ima ”večopravilnost” lahko seveda grozljive posledice, a celo v manj nevarnih situacijah se vam le težko izplača. Osredotočanje na dve opravili hkrati je velika potrošnja časa, poleg tega pa se število napak takrat poveča. Ne verjamete? Rešite test, ki je razložen v spodnjem videu.

Ga prepoznate? Peter Prevc in ostali slovenski smučarski skakalci drveli s karti Najdaljša pica na svetu Guinnessov rekord: Najdaljša pica na svetu zdaj meri kar 2 kilometra! BangFit je nova oblika rekreacije, ki jo ponuja PornHub BangFit: fitnes za odrasle – s seksom do vitke postave Opečnati zid Tako očitno, a tako skrito. Optična iluzija, kot ji še niste bili priča!