autumnpeltier1
V zraku · buzz buzz

“Stara sem 11 let. Moja generacija bo popravila škodo, ki jo je povzročila vlada. Samo glejte nas!”

Greta Thunberg v zadnjem času polni časopise, novičarske portale, naše “feede” na Facebooku … in prav je tako! Dekle je predano boju proti podnebnim spremembam, ljudje, vključno z nekaterimi svetovnimi voditelji, jo resnično poslušajo. A bitka za boljši jutri je težka in Greta rabi vso pomoč, ki jo lahko dobi. Na srečo jo ima. Med vsemi posamezniki, ki so stopili na njeno stran so tudi druge mlade aktivistke, ki si zaslužijo enako mero pozornosti.

Mari Copeny

Mari, znana tudi kot Little Miss Flint, je 11-letna aktivistka, ki se bori za otroke iz Flinta v Michiganu. Pri komaj 8 letih, ko so se pojavile prve novice o okuženi vodi, je svojim bratom zapovedala, naj je odpirajo ali pijejo. V težkih časih se Mari ni predala nemoči, ampak se je odločila, da se bo borila za otroke v Flintu in predsedniku Obami napisala pismo. Tudi sama pravi: “Stara sem 11 let. Moja generacija bo popravila škodo, ki jo je povzročila vlada. Samo glejte nas!”
maricopeny.com
Twitter:
@LittleMissFlint

Autumn Peltier

Autumn je 15-letna Indijanka in članica rezervata Wikwemikong First Nation, kot tudi mednarodno priznana borka za čisto vodo. Peltierjeva je svetovne voditelje na temo varstva voda nagovorila na Generalni skupščini ZN, stara komaj 13 let. Z borbo za čiste vode po svetu je začela pri osmih letih, navdihnila pa jo je njena prateta Josephine Mandamin (aktivistka in ustanoviteljica iniciative Mother Earth Water Walkers).
IG: @autumn.peltier

Xiye Bastida

17-letna Xiye je podnebne spremembe občutila na lastni koži: odraščala je na sušnem območju, nato na območju močnih nalivov in poplav (San Pedro Tultepec v Mehiki). Ko se je z družino pred štirimi leti preselila v New York, je na lastne oči videla, kakšno opustošenje lahko povzroči orkan, v tem primeru orkan Sandy. Zdaj se je posvetila združevanju vseh ljudi sveta, da z njihovo pomočjo prepreči in ustavi škodo, ki nastaja s podnebnimi spremembami.
Twitter: 
@xiyebastida

Drugi mladi aktivisti, ki se borijo za boljši jutri

16-letna Isra Hirsi, Minneapolis, ZDA(podnebne spremembe), twitter: @israhirsi
19-letni Xiuhtezcatl Martinez, Kolorado, ZDA (podnebne spremembe), twitter: @xiuhtezcatl
16-letna Isha Clarke, Oakland, ZDA (podnebne spremembe)
14-letna Leah Namugerwa, Uganda (podnebne spremembe), twitter: @NamugerwaLeah
16-letna Vanessa Vash, Uganda (podnebne spremembe), twitter: @vanessa_vash

shutterstock_270087701 5 znakov, da si čisto odvisen od 18+ vsebin! shutterstock_1485175427 9 mikro trikov, s katerimi boste postali pametnejši shutterstock_602670041 Želiš živeti kot minimalist? Potem moraš nujno vedeti tole! 56985600_369632766971965_278173796383437712_n To bi morali vedeti o letenju: stevardese razkrivajo, kaj ponavadi zamolčijo