chermiti-mohamed-SK5GIyya_Jk-unsplash
V zraku · odnosi

Nihče ni popoln. Vsi smo kdaj naredili kakšno neumnost, s katero smo prizadeli drugo osebo. Najlažje je za napake kriviti druge ali najti na tisoče izgovorov, samo da se ne bi bilo treba opravičiti.

Opravičevanje je za partnerstvo ključnega pomena, saj pomaga ublažiti konflikte in napetosti ter znova vzpostavi medsebojno povezanost. Reči “oprosti” pomeni, da smo dovolj zreli, da priznamo lastne napake, dovolj sočutni, da jih obžalujemo, in dovolj odgovorni, da smo pripravljeni nositi njihove posledice.

“Šibki ne morejo nikoli oprostiti, odpuščanje je atribut močnih.” – M. Gandhi

Zakaj je tako težko reči oprosti?

Ker s tem dejansko priznamo, da nismo imeli prav. Opravičilo ni priznanje krivde in odgovornosti za spor. Nekateri menijo, da če se opravičijo, druga oseba ne bo videla napak svojega vedenja. Ne drži. Opravičevanje odpira pot do komunikacije in spodbuja empatijo ter razumevanje na obeh straneh.

Kdo se bo opravičil prvi? To ni tekmovanje. Ne čakajmo, naredimo prvi korak. Opravičevanje bo povečalo našo samozavest, ne obratno! Če se opravičimo, s tem razumemo svoja dejanja in bomo v prihodnosti pazljivejši. Opravičevanje ni znak šibkosti, nasprotno, je znak moči in samozavesti. Priznajmo svoje napake in ne dopustimo, da nas ego in ponos zaslepita.

Kako se iskreno opravičiti?

Ko se opravičimo, to tudi resnično mislimo. Iskreno opravičilo je več kakor le besedna zveza “oprosti mi”. S tem damo drugi osebi vedeti, da če bi lahko ustavili čas in se vrnili nazaj, bi naredili vse, da se to ne bi zgodilo.

Izberimo pravi čas. Nekdo potrebuje več, drugi manj časa, da odpusti napake. Ko osebi povemo, da nam je žal, ji sporočamo, da smo se pripravljeni o tem pogovoriti, ko bodo tudi oni pripravljeni na to. Ne dovolite užaljenosti, da premaga vaše srce.

Prevzemimo odgovornost za svoja dejanja. Ne postavljajmo se v obrambni položaj. Ne iščimo izgovorov in razlag. Bodimo neposredni v opravičilu, brez ampak …

Način je pomemben. Opravičimo se osebno, vzpostavimo stik z očmi, odložimo telefon in se osredotočimo na osebo.

Opravičilo ne more spremeniti tega, kar je bilo, je pa lahko beseda “oprosti” včasih vredna več kakor tisoči izgovorov in nepotrebnih razlag. Izberite ljubezen pred ponosom. Opravičite se ali opravičilo sprejmite ter nadaljujte vašo zgodbo.


daniil-lobachev-KoD7xEemP4g-unsplash Si pripravljen, da ponovno odpreš svoje srce? Odgovori na teh 13 vprašanj, in ti bo jasno! shutterstock_581716216 Kako prenehati misliti na drugo osebo: 20 korakov, ki ti bodo pomagali iti naprej maxresdefault (35) Ko se zaljubi psihopat … se zgodi tole! logan-armstrong-8AQHzpvssVw-unsplash Ljudje, ki so samski, imajo teh 11 skrivnih moči! ·