Honda-Civic-Type-R-5
Utrip mesta · mobilno

Razstavni prostori večine avtomobilskih proizvajalcev, se tudi letos kar šibijo z novostmi, novi modeli pa so razporejeni po celotni modelni skali. Če kje, potem je letos manj novosti pri superšportnikih in eksotih, prav tako pa so se električni avtomobili že nekako ustoličili v glavah ljudi in kupcev in postali skoraj samoumevni.

Espace rešuje “čast” domačinov

Če gledamo po državah pa je letos presenetljivo malo novosti domačih razstavljalcev, ki so v preteklih letih za največji jesenski avtomobilski dogodek dobesedno “šparali” največja železa, da so jih lahko vrgli v ogenj, letos pa z izjemo nove generacije renault espacea, večjih tržnih novosti ni pripravila nobena znamka. Pri Renaultu so tako poleg prej omenjenega predstavili le še študijskega hibridneža – eolaba in nekaj posebnih različic clia.

PREBERITE ŠE: Renault espace – začetnik segmenta enoprostorcev po novem crossover

Pri peugeotu pa je soj salonskih luči prvič ugledal(o) osveženi 508, nekaj športnih in eko različic modelov 208 in 308 ter študijski quartz. Pri Citroënu pa presenetljivo stavijo le na posebni različici modelov C4 cactus in C1 ob bok katerih so postavili še študijskega štirivratnega kupeja DS divine.

Presenetili Japonci in Korejci

Veliko bolj kot domačini pa letos na salonu izstopajo Japonci in Korejci, ki so v Pariz pripeljali presenetljivo veliko novosti. Honda je tako evropejcem prvič predstavila model HR-V in novega jazza (nerazumljivo pri obeh navajajo da gre še vedno za študijska modela), Hyundai je predstavil povsem novega i20, sestrska kia pa sorenta tretje generacije. Pri Mazdi je soj evropskih salonskih luči prvič ugledal najbolj prodajani roadster vseh časov – MX-5, pri Nissanu pa ne razkrivajo ambicij v C-segmentu, kamor proti koncu leta zapelje povsem novi pulsar. Suzuki pa je predstavil manjšega suva z znanim imenom vitara.

Tako so prej omenjeni skoraj zasenčili tudi ostale evropske države in proizvajalce, kjer čast stare celine (sicer več kot dostojno) branijo povsem nova generacija VW passata, novi predstavnici B-segmenta: škoda fabia in opel corsa, katerima se pridružuje tudi petvratni mini, Ford pa je predstavil drugo generacijo S-maxa.

PREBERITE ŠE: Ford S-max – začetnik športnih enoprostorcev pripravljen na drugi krog

Aja pa še skoraj umrli Smart predstavlja novi generaciji svojih modelov for two in for four. Mercedes pa je prvič pokazal pomanjšanega brata SLS AMG, ki sliši na ime AMG GT. BMW pa se je po poplavi novosti v preteklem letu očitno izčrpal, saj v Parizu v resnici predstavljajo le zgoraj brez različico serije2. Podobno zatišje je letos tudi pri Audiju, kjer so predstavili le TT-ja v roadster različici in študijo štirivratnega kupeja na osnovi TT, imenovano sportback.

PREBERITE ŠE: Audi TT sportback – dva para vrat tudi za najmanjšega audijevega kupeja

Tudi Angleži in Švedi niso počivali

Angleži pa so svoje dodali v obliki novega land rover discovery sporta in jaguarjevega povratka v D-segment v obliki modela XE. Ne gre pa pozabiti niti na Italijane in Švede, kjer prvi letos vse stavijo na novega fiata 500X, ki na ceste zapelje v začetku prihodnjega leta, Volvo pa po več kot desetletju na novo generacijo modela XC90, ki k nam zapelje v začetku prihodnjega leta.

PREBERITE ŠE: Lamborghini asterion – prvi hibridni superšportni lambo

Pri eksotih vse oči uprte v Lamborghini

Pri eksotih pa zagotovo izstopa hibridni lamborghini asterion, pa čeprav gre šele za študijo, pri Ferrariju pa so predstavili zgolj zgoraj brez različico najhitrejše 458 italie, ki sliši na ime speciale aperta. Porsche pa letos predstavlja (le) prenovljenega cayenna, ki mu je dodal tudi priključno hibridno različico.

PREBERITE ŠE: Specialni ferrari 458 italia dobil različico zgoraj brez, imenovano aperta

Salon (ki je bienalni) za obiskovalce odpre svoja vrata v soboto 4.10., pred dvema letoma pa je privabil 1.231.416 obiskovalcev. Vstopnica za odraslo osebo znaša 14 evrov, če boste na salon peljali še najmlajše pa boste odšteli 22- (odrasla oseba + 1 otrok), oziroma 30 evrov (odrasla oseba + 2 otroka).

V segmentu super športnikov je letos največ pozornosti zagotovo deležen prvi lambotov hibridni model, kjer 5,2-litrski V10 skupaj s tremi elektromotorji razvija kar 910 KM. Odpri galerijo
Lamborghini-Asterion-LPI910-4-12 Lamborghini asterion – prvi hibridni superšportni lambo Audi-TT-Sportback-2 Audi TT sportback – dva para vrat tudi za najmanjšega audijevega kupeja 11006702552136108853 Specialni Ferrari 458 italia v Parizu dobil različico zgoraj brez, imenovano aperta IMG_3197 Škoda octavia scout – ko se cesta konča in dogodivščina začne ·