jernej-graj-q4n2a5z-ssk-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Moški, ki se poročijo s pametnimi ženskami, živijo dlje. In to ni špekulacija, temveč dejstvo, ki temelji na raziskavah univerze v Aberdeenu na Škotskem. Ugotovili so namreč, da moški, ki so poročeni s pametno žensko, manj trpijo zaradi Alzheimerjeve bolezni in demence. Tudi znanost je pristavila svojo kupico pri sicer splošno znanem dejstvu, da videz ni vse.

Na univerzi v Aberdeenu na Škotskem so prišli do spoznanja, da obstaja korelacija med inteligentnostjo žene ter zdravjem njenega partnerja. Možje inteligentnih žensk imajo daljše življenje, večina pa tudi meni, da je njihovo življenje bolj polno in srečno.

V veliki večini se je med moškimi, ki so poročeni s pametnimi ženskami, pokazalo manj razvoja Alzheimerjeve bolezni ter demence. Razlog tiči v tem, da pari, v katerih je vsaj eden izmed partnerjev nadpovprečno inteligenten, veliko skupnega časa preživijo miselno ter fizično aktivni. Tako je mnogo tistih udeležencev, ki so se izkazali za precej zdrave, navedlo, da določen del časa s partnerko posvetita različnim miselnim igram – igranju šaha, reševanju križank in podobnim aktivnostim.

PREBERITE ŠE: Tako vrstni red rojstva vpliva na vašo inteligenco

Zanimivo je tudi dejstvo, da so nekaterim udeležencem na slikah možganov odkrili znake demence, a v delovanju posameznika ni bilo izraženih nobenih drugih fizičnih simptomov. Prizadevanje za upoštevanje pomembnosti ženske inteligence je pravzaprav dolgotrajna borba feministk, ki sega daleč v zgodovino. Počasi se položaj žensk spreminja in njihova funkcija ni več zgolj estetska, reproduktivna ter gospodinjska. A emancipacija še ni popolnoma zaključena. Zgoraj omenjena raziskava bo verjetno prinesla svoj delček pomoči pri opolnomočenju žensk.


Znanstveniki pravijo, da bi morali spati goli XTna12c To se zgodi, če se nehaš ličiti! shutterstock_264713135 Prva šola za življenje v Sloveniji Hrana za spanec To je hrana za boljši spanec – kaj jesti pred spanjem