James Harrison, "mož z zlato roko"
V zraku · buzz buzz

Leta 1951 se je 14-letni James Harrison iz Avstralije prebudil po večji operaciji prsnega koša. Zdravniki so mu odstranili eno pljučno krilo in ga hospitalizirali za 3 mesece. V tem težkem času je Harrison izvedel, da je preživel predvsem zaradi velike količine transfundirane krvi, ki jo je prejel. Takrat je obljubil, da bo tudi sam postal darovalec krvi. Nekdanji avstralski zakon je zahteval, da so darovalci starejši od 18 let, tako da je moral James 4 leta počakati. In je počakal, svojo (za)obljubo pa izpolnil. Avstralski Rdeči križ ocenjuje, da je James s svojim rednim darovanjem krvi kar 60 let rešil na milijone življenj.

Kmalu po tem, ko je James postal darovalec, so mu zdravniki povedali, da bi lahko prav njegova kri rešila smrtonosno težavo. “V Avstraliji je vse do leta 1967 umrlo na tisoče dojenčkov, zdravniki pa niso vedeli, zakaj,” je Jemma Falkenmire z Rdečega križa povedala za CNN. “Ženske so imele številne splave, otroci pa so se rodili z možganskimi poškodbami” Danes vemo, da je to posledica grozljive  RhD hemolitične bolezni ploda, kjer kri nosečnice začne napadati krvne celice še nerojenega otroka. Ta se pojavi, ko je mati Rh negativna, plod pa Rh pozitiven (podedovano po očetu).

Zdravniki so ugotovili, da ima James v krvi redka protitelesa, v 60. letih prejšnjega stoletja pa so tako obširno sodelovali in tako razvili injekcijo, imenovano Anti-D. Ta preprečuje, da bi Rh negativna kri mame med nosečnostjo začela proizvajati protitelesa.
Zakaj ima James tako redek tip krvi, ni znano. Ugibajo, da je to povezano s transfuzijo, ki jo je prejel pri svojih 14. Pri Rdečem križu tudi pravijo, da je v Avstraliji manj kot 50 ljudi, ki imajo ta redka protitelesa. “Vsaka vrečka krvi je neprecenljiva, Jamesova kri pa nekaj neverjetnega. Vsaka injekcija Anti-D, ki je bila kadarkoli narejena v Avstraliji, prihaja iz Jamesove krvi. Tukaj je temu tveganju izpostavljenih več kot 17 odstotkov žensk, kar pomeni, da je James rešil res veliko življenj,” še dodaja Jemma. 2,4 milijone, če smo natančni.

“Mož z zlato roko” je v svojem življenju opravil 1.173 donacij krvne plazme – 1.163 iz desne in 10 iz leve roke. Najvišjo možno starost kot darovalec je presegel pred tednom, ko je tudi zadnjič daroval kri.

Galerija – James Harrison, “mož z zlato roko”

James Harrison, "mož z zlato roko"Odpri galerijo
Kopalke z liki britanske kraljeve družine. Ali bi nosili te personalizirane kopalke z liki britanske kraljevske družine? Screen Shot 2018-05-15 at 10.13.02 copy To je najhitrejši test inteligence na svetu: kaj vidiš? suhyeon-choi-104926-unsplash Ta trik na telefonu vam bo pomagal ugotoviti, kdo so vaši “pravi prijatelji” Kako reči NE, ne da bi užalili drugega. Kako reči ne, ne da bi se počutil krivega? · ·