mTABLET - slovenska medicinska naprava, ki bo pospešila digitalizacijo zdravstva.
V zraku · tehnologija · Utrip mesta · zdravje & lepota

Slovensko zagonsko podjetje Mesi je razvilo posebno medicinsko napravo, tablico mTABLET, ki prek brezžičnih modulov na bolniku izmeri krvni tlak, EKG ali volumen pljuč, rezultate meritev pa shrani v elektronsko kartoteko bolnika, ki je v oblaku. To lahko kjerkoli in kadarkoli podlega splošni zdravnik, angiolog (zdravnik za bolezni žil) ali kardiolog. mTABLET bo šel najprej srečo iskati v Združene države Amerike.

Zdajšnja praksa je, da zdravniki, ki odčitajo EKG, krvni tlak ali volumen pljuč s spirometrijo, meritev ne morejo shraniti v elektronsko kartoteko bolnika. Slovenski mTABLET, ki meri vse našteto, pa je tega zmožna, saj ima tudi manjkajoči košček tehnologije. Napravo sestavljajo tablica in brezžični moduli, deluje pa tako, da slednje zdravnik namesti na pacienta, zažene aplikacijo za module (na primer za EKG) in spremlja meritve na zaslonu, medtem ko rezultati potujejo direktno v e-kartoteko.

PREBERITE ŠE: Google, GoPro, naprava s 16 kamerami in navidezna resničnost v 3D

S tablico mTABLET pri Mesiju merijo predvsem na ameriški trg, saj so pri nas e-kartotete še v povojih. Na drugi strani luže pa je operiranje z njimi že stalna praksa. A pojavljajo se poporodne težava, to je nezmožnost shranjevanj rezultatov različnih meritev v e-kartoteko. Vnašanje meritev iz medicinskih naprav zato v teh primerih poteka ročno, kar pa je zamudno in ne po volji zdravnikov. Ker je digitalizacija zdravstvenih podatkov tudi na agendi Evropske unije bo mTABLET še kako prav prišel tudi na naših koncih. Pa ne le, ker bo olajšal delo zdravnikov in medicinskih sester ter izboljšal zdravstvo, pač pa bo tudi zmanjšal porabo papirja, ki zdaj zdravstveno verigo spremlja na vsakem koraku.

Elektronska kartoteka v oblaku se bo imenovala mRECORDS, podatki o stanju bolnika pa bodo istočasno na voljo ambulantam, bolnišnicam in zdravstvenimi domovom, tako da noben zdravnik ne bo več taval v temi. Naprave bodo izdelovali v Sloveniji (s pričetkom že v letu 2015), za zagon proizvodnje pa še iščejo vlagatelje.

mTABLET - slovenska medicinska naprava, ki bo pospešila digitalizacijo zdravstva.Odpri galerijo
cover-tap-on-android Now on Tap – več kot odlična nova funkcija Androida M Win10_Windows_ProductFamily_Web Brezplačni Windows 10 prihaja 29. julija! cover-gorenje Mega nagradna igra: Podarjamo Gorenjev kombinirani hladilnik/zamrzovalnik Ko Google in GoPro združita moči, se navidezna resničnost v 3D rodi. Google, GoPro, naprava s 16 kamerami in navidezna resničnost v 3D