Nova Čezeta
Utrip mesta · mobilno

Po 50-letnem postu se na ceste vrača češki motociklistični ponos iz šestdesetih let. Čezeta oz. ”pujsek”, kot so ji tudi pravili zaradi nenavadnega videza, se vrača kot električni skuter in s pospeškom, ki se ga ne bi sramoval niti dirkalni skuter.

Češka Čezeta praznuje 60 let. Ob tej priložnosti je postala električna, sicer pa ohranja značilen videz, iz katerega se je v preteklosti norčeval ves zahodni svet. Izdelovalo ga je podjetje Česká Zbrojovka Strakonice (ČZ), njihovi skuterji z dvotaktnim motorjem pa so veljali za ene od najzanesljivejših skuterjev na trgu.

PREBERITE ŠE: Velocifero MAD – zložljivi električni skuter za osvajanje brezpotij

Podjetje Čezeta Motors, ki Čezeto izdeluje danes, nima veliko veze s ČZ-jem. Čezeta Type 506 je elektrificirana različica modela Čezeta Type 505. Poganja jo električni motor, ki zmore 14,8 KM (11 kW). 147-kilogramski skuter se dobesedno izstreli od 0 do 100 km/h. Za to porabi le 3,2 sekunde, kar je v rangu tekmovalnih skuterjev. Izbiramo lahko med različnimi načini vožnje oz. navora. Vozi tudi vzvratno.

Edinstvena je tudi ročica za pospeševanje, saj deluje v obeh smereh. Obračanje nazaj pomeni pospeševanje, naprej pa zaviranje, ob katerem se odvečna energija uporablja za polnjenje baterije. Ta je Panasonicova z oznako 18650 LiFeYPO4. V močnejši različici bo to 6 kWh/84 V (model 506/02), šibkejša pa bo imela 4 kWh/84 V (model Čezeta 506/01). Slednjo bo mogoče do 80 odstotkov napolniti v dveh, močnejšo pa v treh urah. S hitrim polnjenjem bo to mogoče v pol ure. Čežeta 506/02 je zmožna hitrosti do 120 km/h, njen domet na polnjenje pa znaša 150 kilometrov. Prihaja tudi podaljšani zadek, kar prinaša večji doseg. Za osnovni model bo treba odšteti 7.640 evrov. V prvi fazi bodo ročno izdelali 600 skuterjev.

Galerija – nova Čezeta (2017):

Nova ČezetaOdpri galerijo
Pravilna izgovorjava avtomobilskih znamk Znate pravilno izgovarjati imena avtomobilskih znamk? Techrules Ren Techrules Ren – kitajski superšportnik s šestimi motorji S Subarujem WRX STI po bob stezi S Subarujem zapeljal po bob stezi Kolo iz kuhinjskih pripomočkov Kolo iz 74 kuhinjskih pripomočkov · ·