Ogrevanje na napolitanke
Utrip mesta · dom

Danes obstajajo številne vrste ogrevanja. Na plin, na pelete, na elektriko, na drva, na seznam pa zdaj dodajamo še ogrevanje na napolitanke! Da, prav ste prebrali. To sicer ne pomeni, da bomo na ogenj namesto polen metali napolitanke. Dunajčani se bodo namreč lahko greli z odvečno toploto, ki nastaja pri proizvodnji napolitank Manner.

Na Dunaju se bodo to zimo ogrevali z napolitankami Manner! Ne, prestolnici Avstrije ni zmanjkalo drugega kuriva, niti se niso naveličali teh klasičnih napolitank, v dunajski tovarni napolitank so namreč razvili poseben postopek, s katerim bodo odvečno toploto pri nastajanju napolitank odvajali v daljnovod in z njo celo leto ogrevali kar 600 bližnjih gospodinjstev.

PREBERITE ŠE: Recept: domači jaffa piškoti

In kako poteka postopek ogrevanja na napolitanke? Med peko napolitank se v delu peči ustvarja vroč zrak, ki se zbira v ceveh, s pomočjo ventilatorjev pa potuje na streho tovarne. Tam je naprava, ki z vročim zrakom ogreva vodo, s katero proizvajajo energijo za celotno proizvodnjo, višek pa bo Manner oddajal dunajskemu javnemu energetskemu podjetju Wien Energie, ki bo toploto shranjeval v omrežje za daljinsko ogrevanje. Na ta način se bo v okolje letno sprostilo tisoč ton manj ogljikovega dioksida. Bravo!


Naprava in pripomočki za vadbo doma. Kako biti fit tudi jeseni – naprave in pripomočki za vadbo doma cover-sotor Motošotor MoBed – ‘strešni’ šotor za motor Zložljiva kolesarska čelada Fend Fend – zložljiva kolesarska čelada, ki zasede dve tretjini manj prostora 3D LED luči Vojna zvezd 3D ambientalne luči Star Wars, ob katerih se bodo geekom zasvetile oči · ·