Na katera potovanja z vlakom se preprosto morate podati?
Utrip mesta · destinacija

Ni samo končna destinacija tista, ki šteje. Če je pot zabavna in pustolovska, je morda še boljša od cilja. Potovanja z vlakom se v teh časih morda slišijo kot eksotika, nekaj kar ni ‘komot’, a očitno temu ni tako. Everett Potter že 30 let z vlaki potuje po svetu in se še ni naveličal. Poglejmo si, katere so njegove najljubše tirnice. Morda vas pa zamikajo.

Potovanja z vlakom, na katera se preprosto morate podati:

1. Švica

Glacier Express ali ledeniški vlak v švicarskih Alpah povezuje dve osrednji gorski središči St. Moritz in Zermatt.

Sedeminpolurna vožnja s panoramskim turističnim vlakom na ozkotirni železnici nas popelje čez 291 mostov in skozi 91 predorov. Najvišja točka proge je na višini 2033 metrov. Del proge je uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.

2. Kalifornija

California Zephyr je potniški vlak, ki vas popelje od Chicaga do San Francisca. Kako slikovita je pot, najbrž ni treba poudarjati, a vseeno naj spomnimo, da boste na njej videli gorovje Rocky Mountains, Sierra Nevado, se peljali skozi tunel Moffat ter naravni park Winter Park.

3. Argentina

Tren a las Nubes oz. vlak do oblakov povezuje severozahodno Argentino s Čilom. Pot ga vodi skozi Ande, kar pomeni, da se peljete na dobrih 4000 metrih nadmorske višine. Včasih je bila to transportna železnica, zdaj je bolj ali manj namenjena turistom.

4. Afrika

Shongololo Express vas bo popeljal skozi safarije Namibije, JAR in Zimbabveja. Ponujajo 3 različna potovanja, ki trajajo med 12 in 15 dnevi. Vlak lahko gosti 72 ljudi, ki bivajo v udobnih spalnicah s kopalnicami. Na Shongolo Expressu servirajo samo lokalno hrano ter točijo zgolj lokalna vina.

5. Indija

Pot z Royal Rajastan on Wheels oz. mobilno palačo traja 7 noči. Začne se v Delhiju, nadaljuje skozi Džodhpur ter nato v Udajpur, eno od najlepših indijskih mest. Četrti dan potujete v Čitorgarh, mesto zgodovine. Nadaljujete skozi Džalpur, Khadžuraho, Varanasi ter naposled prispete v Agro, kjer stoji Tadž Mahal. Pot se zaključi tam, kjer se je začela.

6. Srbija in Črna gora

Pot od srbskega Beograda do črnogorskega Bara poteka na vlaku, ki je v času Jugoslavije slovel kot eden od najbolj luksuznih na svetu, njegova notranjost je v slogu art dekoja, stene so obložene z mahagonijem ter hruškovim in orehovim lesom, saloni in hodniki pa z volnenimi preprogami, žametom in svilo. 476 km dolga pot vas bo vodila skozi 254 tunelov in čez 435 mostov.

7. Japonska

Japonski Tran Suite Shiki-shima je najbolj luksuzni vlak na svetu, ima pa samo 10 kabin. Ponuja vam, da doživite vse razsežnosti in kompleksnosti ter lepote dežele vzhajajočega sonca. Za hrano skrbi Katsuhiro Nakamura, prvi z Michelinovo zvezdico nagrajeni japonski kuhar.

8. Kanada

Od Toronta do Vancouvra z The Canadian 3 dni uživanja v razgledu na kanadsko pokrajino. V  vagonu Panorama boste lahko celo opazovali zvezde, saj so opremljeni s stekleno streho. Obiskali boste še mesta Winnipeg, Saskatoon, Edmonton ter Jasper.

9. Nova Zelandija

Peturna pot od Christchurcha do Greymoutha počez prečka Južni otok. Peljala vas bo skozi Južne Alpe, mimo reke Waimakariri ter skozi ravnine Cantenburyja. Malo podobno Sloveniji, kajne?

10. Rusija

Transsibirska železnica poteka od Moskve do Vladivostoka in je bila zgrajena med letoma 1891 in 1916 je mreža železnic, ki povezuje evropski del Rusije s pokrajinami ruskega daljnega vzhoda. Dolžina železnice je 9288 km. Prečka 8 časovnih pasov in je tako najdaljša železnica na svetu. Potovanje traja kar 16 dni.

Charles Kuonen: najdaljši viseči most na svetu (Švica) Charles Kuonen: odprt je najdaljši viseči most na svetu haiku stairs Haiku Stairs: stopnice do nebes na Havajih 1680__1050__auto__-wp-content-uploads-annuaire-image-piscine-resort30108 10 najboljših hotelov na svetu (2017) Hišica na drevesu v Atlanti je najbolj priljubljen Airbnb na svetu. To je najbolj priljubljen Airbnb na svetu · · ·