ezgif.com-webp-to-jpg (25)
Utrip mesta · arhitektura

Onesnaževanje zraka uvrščamo med najbolj pereče svetovne probleme, saj škoduje zdravju živih bitij. Z naglim večanjem števila prebivalstva je izpuste toplogrednih plinov v ozračje vse težje zajeziti.

Arhitekt Angelo Renna je našel zanimivo rešitev, ki bi lahko pripomogla k zmanjšanju ravni ogljikovega dioksida v zraku. V italijanskem Torinu želi namreč zgraditi prav posebno umetno planoto.

Pri gradnji 90-metrske vzpetine bi uporabili prst, izkopano za potrebe podzemne železnice med Torinom in Lyonom. Gobasta planota s površino 11 hektarjev naj bi prav po zaslugi obdelane prsti, ki je skupek peska in betona, bila sposobna vpijati ogljikov dioksid iz atmosfere. Za prebivalce Torina ta planota ne bo le očiščevalni organizem, pač pa tudi sprehajalno območje in razgledna točka.

Raziskave v okviru projekta Success so pokazale, da je zemlja zmožna letno shraniti kar 85 ton ogljikovega dioksida na hektar. Glede na to, da hektar zemlje v deževnem gozdu letno vpije le 5 ton ogljikovega dioksida, bi se tehnologija lahko izkazala za izjemno pomembno.

Galerija – Nad Torinom naj bi zrasla planota, ki vpija ogljikov dioksid

Nad Torinom naj bi zrasla planota, ki vpija ogljikov dioksid.Odpri galerijo

Issa Megaron Poglej si, kakšna vila je zrasla na hrvaškem otoku Vis mainimage-ilon-msk-pokaza-gotova-otsechka-ot-tunela-pod-los-andzhelis Pozor! Elon Musk odpira prvi predor pod Los Angelesom Yesil_odak_Trailer_ekolojik_prefabrik_ev_1 Nizkocenovna čudovita hiška, ki jo lahko za nameček še premikate unnamed.0 To bo najvišja stanovanjska stolpnica na svetu · · · ·