2001: Vesoljska odiseja
Kulturni izbor · film

Sodobna filmska industrija je z računalniško ustvarjenimi slikami presegla meje domišljije, a te fotografije prikazujejo, da v preteklosti vse ni bilo tako preprosto.

Preden so računalniško ustvarjene slike (angl. computer-generated imagery) postale najbolj priljubljena tehnika vizualnega učinka v kinematografiji, so se proizvodna podjetja morala zanašati na bolj tradicionalne tehnike oblikovanja scen. Producenti so sodelovali z ekipami, ki so ustvarile hiperrealistične scene.

Zbrali so nekaj filmov, katerih scene so izdelane ročno. Natančnost njihove izdelave vas bo presenetila.

1. Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec (1980)

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj je trilogija Vojna zvezd še danes priljubljena, je ta, da je posneta na ročno izdelani sceni in na na zelenem platnu.

2. Titanik (1997)

Titanik je najdražji film, ki je narejen v 20. stoletju – večina denarja je bila namenjena gradnji scen.

3. Gospodar prstanov: Stolpa (2002)

Za film Gospodar prstanov je ekipa namenila 1000 dni za izdelavo scene in miniatur, ki so bile vključene v film.

4. Hobit: Nepričakovano potovanje (2012)

Več kot 100 scen je bilo zgrajenih v Novi Zelandiji za snemanje filma Hobit.

5. 2001: Vesoljska odiseja (1968)

Za znamenite prizore ‘centrifuge’ je ekipa ustvarila ogromno obračajočo se sceno in jo posnela z rotirajočimi se kamerami, da bi ustvarili iluzijo nične gravitacije.

6. Dan neodvisnosti (1996)

95 % filmskih scen je bilo ročno izdelanih.

7. Žrelo (1975)

Najbolj srhljiv film tiste generacije je bil izjemno popularen – eden izmed razlogov za to je veliki morski pes, ki so ga naredili ročno, med ekipo pa je bil tako priljubljen, da so mu nadeli ime Bruce.

8. Pirati s Karibov: Salazarjevo maščevanje (2017)

Filmi Pirati s Karibov nas vedno presenetijo z uporabo najnovejše tehnologije, a poglejte si to čudovito ladjo, ki je izdelana ročno.

adrift_2018_movie_5k-other To so filmi, ki nas bodo v kino odpeljali julija Tom Hiddleston Nekdo je spremenil Marvelove junake v ženske in Ryan Reynolds se je poročil sam s sabo 37757149055_92ca0215d3_k.0 Robin Williams: Come Inside My Mind, dokumentarec, ob katerem se boste razjokali Blake Lively in Leighton Meester Igralci z enkratno kemijo na zaslonu, ki se za kamerami sovražijo · ·