"Holi Color Festival" (festival svetih barv), Indija
Utrip mesta · destinacija

Najbolj unikatni in nenavadni festivali okoli sveta dokazujejo, da je na svetu veliko zabavnih in odštekanih ljudi, ki obožujejo festivale in praznike, ko se lahko vsaj za en dan prepustijo utripu množice, odmislijo vse skrbi in vržejo v zrak pest barvitega prahu, preskočijo nekaj dojenčkov in z grozljivo masko odženejo zimo oziroma hudiča.

Najbolj odštekani in nenavadni festivali okoli sveta (bi za zabavo preskakovali dojenčke?) združujejo ljudi, ki se želijo vsaj za en dan prepustiti sproščenemu festivalskemu utripu. Festivali lahko ponujajo edinstvena doživetja in so odličen način spoznavanja novih kultur na potovanjih. V galerijah si oglejte fotografije najbolj nenavadnih festivalov sveta, v nadaljevanju pa preberite še nekaj podrobnosti o (nam) najbolj zanimivih.

Mednarodne pustne igre, BolgarijaOdpri galerijo

Skakanje čez dojenčke, Španija

“El Colacho” je festival, ki sega globoko v zgodovino (1600) in se vsako leto tradicionalno odvije v španski vasici Castrillo de Murcia. Na festivalu poleg parade, ki simbolično prežane zlo, moški, ki nosijo opravo hudiča, skačejo čez dojenčke, rojene v zadnjem letu. Dojenčke položijo na udobne blazine, moški pa jih nato s preskakovanjem očistijo morebitnega zla.

Holi, Indija

Holi je spomladanski indijski festival, poznan tudi kot festival barv in ljubezni. Gre za starodaven hindujski religijski praznik, ki zaradi svoje privlačnosti – praznik se praznuje z obmetavanjem z barvitim peskom – vsako leto privablja množice iz vsega sveta, ki si želijo barvitega praznovanja ljubezni.

Boj s pomarančami, Italija

Italijansko mesto Ivrea v času, ko pri nas praznujemo pusta, nudi malce bolj sočno zabavo. V mestecu se namreč odvija festival obmetavanja s pomarančami, na katerem prebivalci mesta praznujejo zmagoviti upor proti vladarju, ki je mestu nepravično vladal v 12. stoletju.

Pivska plovba, Finska

Kaljakellunta je finski poletni praznik. Na ta dan Finci napihnejo svoje napihljive čolne, jih do roba napolnijo s pločevinkami piva in se nato množično spustijo po rekah Kerava in Vantaa vse do plaže, ki se nahaja v Helsinkih.

Vojna paradižnikov, Španija

Španci slovijo po najbolj bizarnih praznikih. Medtem ko v vasici Castrillo de Murcia skačejo čez dojenčke, se v Bunolu na zadnjo avgustovsko nedeljo vsako leto odvije Tomatina – enourni boj s sočnimi paradižniki, ki se ga udeležijo domačini in številni turisti iz vsega sveta.

Opičja požrtija, Tajska

V tajskem mestecu Lopburi novembra vsako leto priredijo prav posebno pojedino. Pladnji, ki se šibijo pod gorami sočnega sadja in zelenjave, so namenjeni opicam Makaki, ki se jim domačini na ta način zahvalijo, da kot znamenitost v mesto vsako leto privabijo na tisoče turistov.

Matjaž Krivic, Urbanistan Slovenski fotograf Matjaž Krivic, Urbanistan: Urbano ne pomeni nujno moderno Hotel Ananta Hotel, Legian, Bali Ugodni luksuzni hoteli za manj kot 100 evrov na noč pexels-photo-293029 Kam na enodnevni izlet pozimi? breathtaking-landscapes-29-snowy-mountains-above-the-sky-2 Najlepše fotografije zime – zimska pravljica ali zima v najlepši podobi · · ·