Najbolj umazani festivali na svetu, ki jih moraš vsaj enkrat obiskati
Utrip mesta · destinacija

Paradižnik, pomaranče, lubenice, olje – s katerim živilom bi se najraje igral? Ne mislimo doma, temveč na najbolj umazanih festivalih na svetu, ki jih moraš vsak enkrat obiskati.

Festivali so kulski dogodki, ki ti omogočajo, da izstopiš iz svojega območja udobja in se podaš v dogodivščino, ki ti bo ostala večno v spominu. V tujini in Sloveniji lahko obiščeš veliko festivalov, povezanih z glasbo, umetnostjo, kulturo …, a le majhen odstotek držav se lahko pohvali s tem, da so gostiteljice najbolj umazanih festivalov na svetu.

Obmetavanje z živili, surovinami in predmeti privablja milijone ljudi, ki se želijo zabavati na takšen način. In nemalokrat se takšni festivali spremenijo v mesto popolne zmedenosti in kaosa, ki jih lahko razumejo le udeleženci.

Zbrali smo nekatere najzanimivejše in najbolj umazane festivale na svetu, ki vam bodo morda pomagali pri načrtovanju vašega dopusta.

KATERI SO NAJBOLJ UMAZANI FESTIVALI NA SVETU?

Bitka za vino, Španija

Festival Haro ali bitka za vino se vsako leto odvija v mestu Haro, regiji La Rioja. Dogodek se začne 29. junija ob 9.00, ko župan naznani, da se lahko udeleženci začnejo polivati z vinom. Cilj je, da je vsaka oseba popolnoma mokra od vina. Vsako leto se porabi približno 500 litrov rujne kapljice.

Ko zaloge poidejo, se udeleženci preselijo na glavni trg, kjer pozno v noč slavijo in spremljajo bikoborbe med teleti. Domnevno nobenega bika ne ubijejo.

Festival bitka za vino bo letos potekal 29. junija.

Festival vodnih pištol, Južna Koreja

Vodne pištole so tako priljubljene, da že tri leta velja ta festival za najboljšega v Seulu. Vsako leto se udeleženci morajo soočiti z novim sovražnikom. Lani so tako opravili “Invazijo na Android“.

Poleg bitke z vodnimi pištolami je organizirano nešteto drugih dnevnih aktivnosti in glasbeno rajanje.

Letos bo Festival vodnih pištol potekal od 6. do 7. julija.

Festival blata Boryeong, Južna Koreja

View this post on Instagram

Boryeong Mud Festival is an annual festival which takes place during the summer in Boryeong, a town around 200 km south of Seoul, South Korea. . . Like us on our Facebook Page, https://www.facebook.com/AviatoursTravelServices/ . Follow us on Instagram @aviatourstravelservices . Reach us over at: 📲: +639178103247 📞: (02) 5318096 📩: aviatourstravelservices@gmail.com . . . #aviatourstravelservices #teamaviatourstravel #travel #travelpost #traveldestination #travelfun #travelholic #travelphotography #travelphoto #travelfestival #travelkorea #wheninkorea #mudfestival #boryeongmudfestival #photography #photooftheday #boryeong #southkorea #ctto📷

A post shared by Aviatours Travel Services ✈️🇵🇭 (@aviatourstravelservices) on

Korejci poznajo festival blata že od leta 1998, katerega namen je bil sprva oglaševalske narave – to je bila kampanja za kozmetiko, ki se izdeluje iz blata v kraju Boryeong, a se je kasneje razvila v festival, ki je privabil že več kot 329 milijonov ljudi.

Udeleženci festivala so priča raznovrstnem glasbenem programu, okusni hrani in seveda valjanju po blatu, ki je glavna zanimivost. Številne študije naj bi dokazale, da naj bi to blato imelo močnejše zdravilne lastnosti kot Mrtvo morje v Izraelu.

Festival blata Boryeong bo letos potekal od 19. do 28. julija.

Cascamorras, Španija

View this post on Instagram

Gracias @Fairy 🍾🍾 #Cascamorras

A post shared by Jorge Molina Carrión (@_jmcarrion) on

Festival Cascamorras, ki se odvija v mestih Guadix in Baza, je zaradi zanimive zgodovine razglašen za festival s pomembnim mednarodnim in turističnim pomenom. Izven Grenade je manj znan, vsako leto pa se ga udeleži približno 20.000 ljudi, ki tečejo po ulicah, prekriti s črnim olivnim oljem.

V obeh mestih se udeleženci borijo za podobo Matere Usmiljenja, saj legenda pravi, da podobo lahko poseduje tista oseba, ki ji uspe priti do podobe, ne da bi jo kdorkoli umazal z oljem. In medtem ko se v enem kraju mažejo s temnim oljem, ki je videti kot nafta, se drugje obmetavajo z jajci in moko.

Festival Cascamorras bo letos potekal 6. septembra v Bazi in 9. septembra v Guadixu.

Festival lubenic Chinchilla

Chinchilla je mesto v Avstraliji, ki je znano po lubenicah. Festival se odvija vsako leto, število aktivnosti, ki jih lahko izvajate na nekaj dnevnem dogodku, pa je skoraj neomejeno. Izkusite lahko smučanje na polju lubenic, rodeo, skupinske tekmovalne igre … verjetno najzanimivejše je tekmovanje v najtežji lubenici. Rekord je 100 kilogramov.

Festival lubenic poteka v mesecu februarju.

Bitka za pomaranče, Italija

Festival je zelo podoben španski Tomatini, kjer se ljudje obmetavajo s paradižniki, le da so v tem primeru pomaranče sredstvo za zabavo. Gre za dogodek z dolgo zgodovino, ki naj bi simboliziral zgodbo o ljudeh, ki se upirajo tiraniji.

Vsako leto se na festivalu zbere približno 100.000 ljudi. Ena od skupin, ki se bojujejo za pomaranče, zmaga, med njunim bojevanjem pa se porabi več kot 250 ton pomaranč. Italijani menijo, da je to zanje pomemben “osvobajajoč” dogodek.

Festival bitka za pomaranče poteka v mesecu marcu.

DRUGI ZANIMIVI FESTIVALI, KI JIH JE VREDNO OBISKATI:

  • Festival zlatih prinašalcev, Škotska: lastniki psov pripeljejo svoje ljubljenčke in uživajo na pasji zabavi. Lani so podrli rekord, saj je prišlo 361 psov.
  • Festival opic, Tajska: domačini verjamejo, da opice prinašajo srečo, zato vsako leto organizirajo zabavo, na kateri je pripravljeno več kot 5000 kilogramov hrane za prikupna bitjeca.
  • Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake, Anglija: udeleženci tečejo s hriba, s katerega se kotali sir. Festival naj bi veljal za nevarnega, saj se veliko ljudi poškoduje v bitki za zmagovalca. Zanimivo je, da se sir domnevno lahko kotali s hitrostjo 112 kilometrov na uro.
BeFunky-collage (12) Kam letos na dopust? 8 destinacij za 8 tipov osebnosti prvomajski izleti Prvomajski izleti: kam na izlet za prvomajske praznike? (10+ idej) Raj na zemlji: v Bangkoku je kavarna s korgiji Raj na zemlji: v Bangkoku je kavarna s korgiji Budimpešta 6 evropskih destinacij za vse, ki ste na “budžetu” ·