portillo-7-1000x500
Utrip mesta · destinacija

Ste prepričani, da poznate najboljša smučišča? Zima je v polnem razmahu, a snežni topovi kar ne potihnejo, saj se z nekaj izjemami, okoliška smučišča ravno ne kopajo v snegu. A bližajo se zimske počitnice 2015 in marsikdo jih bo izkoristil za obisk smučarskih središč in rezanje z robniki v bele strmine. Čeprav imamo v naši (ne)posredni bližini ena najboljših smučišč na svetu, pa za nekatera najboljša verjetno sploh še niste slišali. A le do danes. Ni za kaj.

Ko beseda nanese na najboljša smučišča na svetu, se nam najprej ponudijo destinacije, ki jih redno obiskuje tudi karavana svetovnega pokala v alpskem smučanju. Vendar pa se vrhunska ponudba še zdaleč ne konča tu. Preverite na katerih smučiščih, ki jih še ne poznate, lahko izživite vse smučarske sanje in kaj je njihov zaščitni znak.

PREBERITE ŠE: 10 najbolj mondenih evropskih smučarskih središč

Bansko, Bolgarija

Bansko leži ob vznožju gore Pirin in ponuja več kot 70 kilometrov prog, ki so prepredene s 25 vlečnicami. Ena izmed njih, smukaška, nosi naziv La Bomba, pa znamenitem italijanskem smučarju Albertu Tombi, ki mu je ta kraj izjemno pri srcu. Je najboljše, kar ima ponuditi Boglarija in za polovično ceno ponuja to, kar ponujajo druga priznana alpska središča. Čeprav je še razmeroma mlado (za sabo ima deset polnih sezon), je dokaz, da se da s pravim vložkom in predanim delom tudi na vzhodu Evrope ponuditi vrhunsko smučarijo. Proge so primerne za začetnike in srednje dobre smučarje, medtem ko črnih prog ni na spregled.
> Najboljše razmerje med kakovostjo in ceno

Soldeau, Andora

Soldeau je novinec na med prizorišči, ki gostijo tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, a je že veteran med ljubitelj smučanja, saj slovi po dveh svetovno znanih smučarskih šolah. Ujet v žepek vzhodnih Pirenejev (med Francijo in Španijo) zaradi lege omogoča smuko vse do pomladi. Sem radi zahajajo smučarji iz vsega sveta in v gondoli se zdi, kot da ste se zašli na ulice Babilona, saj je pravi svet v malem. Mešajo se francoščina, angleščina, španščina, ruščina, nemščina, italijanščina,… Z eno vstopnico imate na razpolago kar 100 prog in 3 ”freestyle” področja. Andora, smučarska destinacija. Kdo bi si mislil.
> Najboljše za začetnike

Barèges/La Mongie, Francija

Ostajamo v Pirenejih. Barèges je največje smučišče francoskega dela te gorske verige, imenovano Grande Tourmalet (čez omenjeni prelaz poleti redno zavije karavana Tour de France-a). Skupaj z La Mongie ponujata 100 kilometrov smučarskih prog vseh težavnostnih stopenj, tem pa lahko dodamo tudi dva snežna parka in 50 kilometrov tekaških prog. Če bi se poleg smučanja radi naužili tudi panoramskih razgledov, stopite v gondolo, ki vas zategne do observatorija Pic du Midi, kjer vas čaka fenomenalen razgled in najtežja trasa. Kraja- prvi z zdraviliško tradicijo, in drugi namensko zgrajen kot smučarsko izhodišče- ležita v nedrju 2877 metrov visoke gore Pic du Midi du Bigorre in sta od najbližjega letališča Pau Pyrénées oddaljena 90 kilometrov.
> Najboljše za konce tedna

Baqueira Beret, Španija

Baqueira Beret ima veliko modro obarvanih prog na katerih smuča tudi modra kri oziroma španski kralj. Gre za središče, ki je zraslo prav zaradi smučišč in služi kot izhodiščna točka za tri področja- Baqueira, Beret in Bonaigua. Med 120 kilometri prog poleg modrih najdete tudi številne rdeče, večina njih pa se vije nad gozdno mejo (1800 m +). Ker letos smučišče obeležuje Abrahama, torej 50. let delovanja, je sezona začinjena s številnimi praznovanji in nekaj jih še lahko ujamete. Čeprav je teren bolj ”družinsko” naravnan, pa je destinacija magnet tudi za izkušenejše smučarje, ki tu pridejo na svoj račun na zunanjih, neoskrbovanih progah, ki jih čez sezono, tako kot ostale predele, redno zasnežujejo.
> Najboljše za srednje dobre smučarje

Alyeska, Aljaska

Alyeska je eno glavnih smučarskih območij Aljaske, ki se nahaja 65 kilometrov od prestolnice Anchoragea, ukleščeno med spektakularne ledenike gorovja Chugach. Povprečno tu čez leto zapade kar 16,5 metrov snega (debelina snežne odeje je lahko problem, a le zato, ker jo je preveč), zato ne preseneča, da je tu prog s cevcem v izobilju, tudi takih ki se ne mah spustijo za 1000 višinskih metrov (kar je enako višinski razliki med prelazom Vršič in Kranjsko goro). Na razpolago daje skoraj 6 kvadratnih kilometrov površin (kar je tretjina tistega v Vailu v Koloradu), za vse adrenalina željne pa poleg samih prog tudi ”cat” oziroma ratrak smučanje in heli smučanje (ko helikopter pripelje smučarja na vrh hriba). Seveda to ni poceni, a kateri adrenalinski šport pa je. Najboljši čas za obisk je od februarja dalje.
> Najboljše za izkušene

Niseko, Japan

Po količini snega za Alyesko prav nič ne zaostaja japonski Niseko, ki se nahaja na otoku Hokaido, saj velja za enega najbolj zasneženih smučišč na svetu (zapade ga do 15 metrov na leto, kar je dvakrat toliko, kot je običajno debela pošiljka na najbolj zasneženih evropskih smučiščih). Bližina Sibirije pač naredi svoje, zato lahko vsak dan pričakujete snežinke. Je priljubljena smučarska točka Avstralcev, ki poleg nočne in turne smuke (eno redkih na Japonskem, ki to dopušča), slovi tudi po nočnem življenju. Tvorijo ga štiri povezana smučišča, prešita s kabli 30 žičnic, ki se razprostirajo na skoraj 900 hektarih in ki jih smučar lahko prevozi v eni sami vožnji. Največje med njimi je smučišče Niseko Hirafu z bogatim ”spremljevalnim programom”- stezo za motorne sani in dvema zabaviščnima parkoma.
> Najboljše za ljubitelje cevca

Portillo, Čile

Portillo v Čilu je izven sezone baza številnih alpskih smučark in smučarjev, ki v Andih pilijo svoj formo pred začetkom sezone. Tu sta radi trenirali tudi Tina Maze in Lindsey Vonn. Verjetno je to najlepše možna reklama za smučišče, ki, čeprav leži v popku surove narave, nudi svojevrsten šarm. Ker se nahaja na južni polobli, lahko zadovlji vse snega željne, ko pri nas vlada poletje. Gre sicer za drobcen, a kulten kraj, ki ga zastopa kričečo rumeni hotel Portillo (glej naslovno fotografijo), zgrajen v štiridesetih, ki ga je, preden ga je leta 1962 predala v ameriške roke, vodila čilska vlada. Za brezskrbno bivanje maksimalno 450 gostov skrbi kar 550-člansko osebje. Stoji ob jezeru od koder vodita dve nepovezani progi. In sem ne pridete za tiste jutranje vožnje, gladke kot otroška ritka, pač pa po razbrazdan teren, kot je obraz Keitha Richardsa. Vodič je skoraj nuja, če želite teren izkoristiti do zadnjega metra.
> Najboljše za ljubitelje cevca poleti


9a8a8fee_original Airbnb: prenočišče v kabinski žičnici 270 metrov nad tlemi Kinodvorana: Disney dvorana v Hollywoodu Najbolj spektakularne kinodvorane na svetu maxresdefault David Danzeiser: Kako potovati po svetu le z nahrbtnikom? jungle-reserve-1_267_673 Soneva Fushi Resort: Luksuzni resort na Maldivih · · · ·