IT
Kulturni izbor · film

Letošnje filmsko leto nikakor ni zapostavilo enega od najbolj priljubljenih filmskih žanrov – grozljivk. Nekaj jih je še posebej izstopalo, kot so na primer brutalni psihološki trilerji ali pa blazne nadnaravne zgodbe. Tukaj so najboljše grozljivke 2017, ki so popolne za ogled na noč čarovnic (Halloween).

Najboljše grozljivke 2017, popolna izbira za noč čarovnic:

Kako ozdraviti dobro počutje (A Cure for Wellness, 2016)

Film je srhljiva zgodba o skrivnostnem velnes centru v osrčju švicarskih Alp. Mladi ambiciozni poslovnež Lockhart se tja napoti z nalogo, da poišče šefa in ga pripelje domov. Mladenič kmalu ugotovi, da se za nenavadnimi čudežnimi postopki zdravljenja skrivajo številne skrivnosti.

Surovo (Raw, 2016)

Surovo ni film za vsakogar. Je za tiste z zares dobrim želodcev (poudarek je na besedi zares). Govori o brihtni, a sramežljivi 16-letnici Justine, ki se vpiše na veterinarsko fakulteto, s čimer nadaljuje družinsko tradicijo. Na fakulteti je žrtev ponižujočih iniciacij. Uživati mora surove organe, kar je za vegetarijanko zelo boleče. Toda ko meso zaužije, se v njej prebudi sla po krvi in zaželi si še več mesa, kateregakoli.

Tisto (It, 2017)

Roman Tisto (It) mojstra srhljivk Stephena Kinga je kmalu po izdaji leta 1986 postal velika uspešnica. Govori o sedmerici otrok iz Maina, ki jih terorizira Tisto, stvor, ki se priplazi iz kanalizacije in si največkrat izbere lik krvoločnega klovna Pennywisa.

It Comes at Night (2017)

Paul živi v izoliranem domu, kjer skrbi za varnost svoje družine pred morebitnimi vsiljivci in boleznijo, ki razsaja v zunanjem svetu. Nekega dne se znajde pred resno preizkušnjo, saj ga za pomoč prosi mlada družina, ki se prav tako bori za preživetje.

Razcepljen (Split, 2017)

Protagonist filma trpi za disociativno motnjo identitete, v njegovem telesu pa biva kar 23 različnih osebnosti. Ko nekega dne ugrabi tri mlada dekleta, pa se začne proces utelešenja njegove zadnje identitete – zveri.

Zbeži! (Get Out, 2017)

Chris se pripravlja, da bo prvič spoznal starše svojega dekleta Rose. Pri tem ni brez skrbi, saj Rose, ki je belka, svojim staršem ni povedala, da je temnopolt. Da se ne obeta nič dobrega, napove že potovanje z avtomobilom, ko je par žrtev rasnega obračunavanja. Roseini starši, ki so predstavniki višjega razreda ameriških belcev, so mu odkrito nenaklonjeni, hitro pa tudi spozna, da se Afroameričani, ki jih srečuje na posestvu, vedejo kot bi bili hipnotizirani. To ga kmalu vodi do šokantnega odkritja.

Gerald’s Game (2017)

V želji, da bi rešila svoj zakon, se Jessie in Gerald odpravita v osamljeno hišo ob jezeru. Gerald ženo z lisicami priklene na posteljo in med nevarno igro umre. Jessie tako ostane sama in priklenjena na posteljo doživlja razne halucinacije in grozljive privide. Film si lahko ogledate na Netflixu.

Annabelle: Stvarjenje (Annabelle: Creation, 2017)

Grozljivka Annabelle: Creation je predzgodba filma Annabelle iz leta 2014, ki nas pomakne v čas, ko je bila lutka ustvarjena. Popelje nas v hišo lutkarja, ki je 20 let po tragični izgubi hčere v svoj dom z ženo sprejel nuno in skupino osirotelih deklet, ki jih kmalu začne terorizirati neizrekljivo zlobna lutka Annabelle.

Mamaščevalka (Prevenge, 2016)

Nosečnica Ruth žaluje zaradi smrti partnerja, medtem pa se poda na morilski pohod, ki ji ga narekuje njen še nerojeni otrok. Alice Lowe je spisala, režirala ter odigrala glavno vlogo med visoko nosečnostjo.


Happy End (Haneke) 1 LIFFE 2017: 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival cover-matson-profesor-wonder-woman Filmski napovednik: Professor Marston & The Wonder Women (2017) cover-star-wars-viii Filmski napovednik: Star Wars: The Last Jedi Trailer viennale Viennale 2017: na Dunaj prihaja Christoph Waltz · · ·