34cf0a11-4c1b-4612-94f9-2d2a38cb1cc6
V zraku · tehnologija

Za nami je CES 2018, ki se je odvijal v ameriškem Las Vegasu med 9. in 12. januarjem. Na mednarodnem sejmu zabavne elektronike je razstavljalo več kot 3900 podjetij, zato je imelo okoli 170 tisoč udeležencev iz 150 držav možnost videti veliko novega.

Predvidevamo, da se dogodka niste udeležili. Nič zato, za vas smo na kup zbrali najbolj odmevne predstavitve s sejma CES 2018.

1. Kamere

Začnimo pri kamerah, ki pa ne spominjajo na svoje predhodnice. Na tem področju je opaziti trend oblikovanja kamer, ki posnamejo točno to, kar vidijo naše oči. Kamera TwoEyes VR je opremljena z dvema 180-stopinjskima lečama, ki spominjajo na naše oči. Kamera je vgrajena tudi v sončna očala ACE Eyewear, ki imajo v zgornjem levem kotu okvirja poseben gumb za fotografiranje in snemanje.

2. Televizorji

Ali si bomo televizijske vsebine v prihodnosti še vedno ogledovali na televizorjih, kot jih poznamo danes? LG želi temu narediti konec, saj je predstavil prenosni projektor LG 4K UHD, ki bo naš dom spremenil v kino. Na njihovi predstavitvi je bilo moč opaziti tudi novo linijo OLED-televizorjev, imenovano ThinkQ, v katero so vgradili Asistenta Google, s katerim bomo lahko upravljali svoje domače pametne naprave.

3. Spanje

Tehnologijo redkokdaj povezujemo z osnovnimi človeškimi potrebami. Tokrat je bilo drugače. Izdelka Philips SmartSleep in Nokia Sleep nam bosta pomagala pri povečanju kakovosti spanca. Prvi bo s proizvajanjem zvočnih signalov spodbujal globoki spanec, drugi pa nam bo omogočil ustvarjanje pogojev, v katerih najbolje spimo. Oba sta povezana z aplikacijama, s katerima bomo lahko spremljali svoj napredek.

4. Roboti

Ali ste navdušenec nad roboti, ki vam bodo sledili kot senca? Potem lahko izbirate med inovacijami, kot so 90Fun Puppy 1, E-Novia Yape in robot Segway Loomo. Vsi našteti vam bodo pomagali pri prenašanju tovora, imajo pa tudi nekatere druge zanimive funkcije, ki se jih splača preveriti. Velja omeniti še, da je podjetje Furrion izdelalo ogromnega robota, ki je namenjen dirkanju. Spodbuditi si želijo tudi druge ustvarjalce robotov, s katerimi bi radi zasnovali nov šport – tekmovanje robotov v teku.

5. Prevozna sredstva

Avanturisti boste vzljubili dvosedežni dron Workhorse Surefly, ki lahko pri letenju doseže višino 1200 metrov, in Bell Helicopter Air Taxi, s katerim želijo ustvarjalci spodbuditi razvoj zračnega prometa s helikopterji. Če niste adrenalinski odvisnik, pa vam priporočamo nakup robotskega senčnika Sunflower, ki energijo za delovanje pridobiva iz sončnih celic. Za nameček ima vgrajeno 360-stopinjsko kamero, razsvetljavo in zvočnike.

6. Ostalo

To pa še ni vse. Priča smo bili predstavitvam z najrazličnejših tehnoloških področij. Za varnost vaših hišnih ljubljenčkov bo odslej skrbel Tractive GPS-sledilec. Športnega trenerja bodo zamenjale slušalke Soul Electronics, ki vam bodo svetovale, kako izboljšati tehniko teka. Na svoj račun bodo prišli tudi umetniki, ki bodo lahko svoje spretnosti pokazali na računalniški tablici Cintiq Pro. Pomivalec posode na kuhinjskem pultu Tetra Countertop, ki svoje delo opravi v le 10 minutah, bo zamenjal tradicionalne pomivalne stroje. Tehnologija je posegla celo v spolno industrijo. V lasvegaškem nočnem klubu bosta namreč plesali robotski striptizeti.


2932903_1280x720 Robotske striptizete: ko elektronika sreča erotiko 1000-500-citymagazine-cover Nokia Sleep: revolucija na področju spanja 269369-AirTaxi_Studio2-4a5660-original-1515522393 CES 2018: Bell Helicopter Air Taxi, prihodnost zračnega prometa Prosthesis - nov presežek moderne tehnologije. CES 2018: “mech racing”, šport 21. stoletja · · ·