iOpGxpZKY32i0G5LmRDNs5SB7Ce
Kulturni izbor · film

V pričakovanju prvega igralskega oskarja za vsestranskega Brada Pitta smo pripravili seznam njegovih nepozabnih vlog. Tukaj so najboljši filmi Brada Pitta, ki si jih preprosto morate ogledati.

Leto 2020 je leto Brada Pitta. Ob zlatem globusu in nagradi SAG se mu zdaj nasmihata še bafta in pa PRVI oskar za igralsko vlogo (vse to za stransko vlogo v filmu Bilo je nekoč … v Hollywoodu)! Pred tem je bil za igralsko vlogo nazadnje nominiran pred osmimi leti za vlogo Billyja Beana v filmu Zmagovalec, edini oskar, ki ga ima Brad Pitt v žepu, pa je oskar za najboljši film, in sicer za 12 let suženj iz leta 2014. Sicer je nominacije prejel še za stransko vlogo v filmu 12 opic (1996), za glavno vlogo v filmu Nenavaden primer Benjamina Buttona (2009), za omenjenega Zmagovalca, ki se je potegoval tudi za oskarja za najboljši film, nominiran pa je bil tudi za najboljši film leta 2016, in sicer z Veliko potezo.

Pa si poglejmo, kateri so najboljši filmi Brada Pitta, kjer je svoje vloge izvedel z mojstrstvom, ki ga premore le on!

Satirična vojna drama

War Machine (2017)

Film War Machine morda res ni doživel velikega uspeha, ko ga je pred tremi leti izdal Netflix, vendar pa je Bradu Pittu priskrbel najizvirnejšo vlogo v njegovi karieri doslej! Pitt je tako rekoč neprepoznaven, tako po videzu kot po glasu. Igralec se je namreč moral za vlogo generala Glenna McMahona precej spremeniti, saj je ta približno 10 let starejši od Brada.

Medtem ko so nekateri menili, da je Pitt v tej vlogi nekoliko pretiraval, bi morda mi raje zapisali, da je bil preprosto v skladu s satiričnim tonom filma. Brad Pitt je odlično ujel McMahona, tako s svojo obrazno mimiko kot s svojo držo: nenavadne, a edinstvene vidike generala, ki vedno hodi po tanki meji med prav in narobe.

Zgodovinska vojna črna komedija

Neslavne barabe (Inglourious Basterds, 2009)

Kljub odlični predstavi v filmu Bilo je nekoč … v Hollywoodu ostaja vloga Alda Raina najboljša predstava Brada Pitta v Tarantinovih filmih. Pitt je preprosto smešen. Vloga ameriškega poročnika z gostimi brki in južnjaškim naglasom (in tudi z groznim italijanskim naglasom), ki želi ubiti čim več nacistov, natančneje skalpirati, ostaja pred vsemi!

Med vso tragičnostjo vojne, vohunjenjem, maščevanjem in ubijanjem je lik Brada Pitta eden izmed redkih, ki je smešen, eden izmed redkih, ki se mu nasmejimo. Čeprav večino časa preživi z vodenjem ekipe “basterdov”, ki lovijo in ubijajo naciste, ostaja hladen in brezskrben, in ni ga mogoče ne (vz)ljubiti!

Fantazijska romantična drama

Nenavaden primer Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008)

V tem filmu se Brad Pitt poda na lepo, čustveno in pretežno edinstveno ljubezensko dogodivščino. Njegov lik, Benjamin Button, je namreč rojen s prej še nikoli videnim in nerazložljivim stanjem, saj je z odraščanjem vedno mlajši. Brad Pitt nas povleče v um nekoga, ki se spopada s svojo drugačnostjo in čigar življenje se obrne na glavo, ko spozna dekle, ki ga sprejme takšnega, kot je.

Benjamin z njo zaživi, čuti, ko je z njo, se obupno trudi, da bi pozabil na dejstvo, da se bo ona starala, on pa pomlajal. Brad Pitt tako zaigra kompleksnost lika in njegove situacije s posebno lepoto.

Triler

Klub golih pesti (Fight Club, 1999)

Od izida filma je minilo že več kot 20 let, Klub golih pesti pa ostaja eden izmed najbolj znanih filmov Brada Pitta. Ne gre le za njegovo individualno predstavo, ampak tudi za neverjetno kemijo, ki jo ima z Edwardom Nortonom. Nekaj čudnega in motečega je v njunem delovanju, in nemogoče ju je razvozlati, vse do konca, ko se končno vse sestavi.

Skrivnosten, zoprn in nekoliko nor, to je Tyler, ki ga Brad Pitt naredi tako razjarjenega kot očarljivega. Želimo ga sovražiti in kričati na lik Nortona, naj se čim prej pobere od njega, hkrati pa smo očarani nad tem, kaj nam ima povedati, kaj nam ima pokazati.

Kriminalni psihološki triler

Sedem (Se7en, 1995)

Drzen, skrivnosten in srce parajoč triler Sedem je film, ki nas ves čas drži v napetosti. Brad Pitt igra lik, s katerim se lahko še najbolj povežemo. Tako kot on smo tudi mi fascinirani, frustrirani in zgroženi, obupno si želimo vedeti, kdo je zakrivil vse te krvave umore in kaj je z grehi, na katere se morilec sklicuje.

Brad Pitt prinaša odlično predstavo, ko film doseže svoj vrhunec: priča smo bolečemu živčnemu zlomu, ko končno postane besen. Duo David Fincher/Brad Pitt zares ustvarja mojstrovine, in komaj čakamo, da se vrne!

Kriminalna komedija

Pljuni in jo stisni (Snatch, 2000)

Po uspehu s Klubom golih pesti je Brad Pitt naredil drzno potezo in prevzel stransko vlogo v britanski kriminalni komediji Guya Ritchieja kot moški z nerazumljivim naglasom. Romski prvak v boksu morda res nima veliko prizorov, a zlahka ukrade predstavo.

Morda res igra še enega pretepača s podobno “umazanim” videzom, a je lik Brada Pitta tukaj precej drugačen od Kluba golih pesti. Tukaj je mamin sinček, boksar, ki lahko v trenutku preide iz otročjega v nekaj grozečega: še ta trenutek se smeji in šali, že v naslednji minuti pa z enim udarcem podre človeka.

Neo-noir znanstvenofantastični film

12 opic (12 Monkeys, 1995)

Če ste si ga že ogledali, potem veste, da je 12 opic precej čudaški film. Brad Pitt igra duševnega bolnika z manjšimi tiki, široko razprtimi očmi in izjemno hitrim jezikom. Resnično navdušujoče je dejstvo, da Brad Pitt tako hitro “izblebeta” vse svoje vrstice. In to odlične vrstice. Opazovanje Brada Pitta, ki igra nor lik z edinstveno filozofijo, je zagotovo eden izmed najzanimivejših delov filma.

Njegov lik je precej presenetljiv, njegova predstava pa je še intenzivnejša z nagnjenimi koti, neprijetnimi posnetki od blizu in motečim prelivanjem zeleno-rumene barve na filmu.

Psihološka drama

Babilon (Babel, 2006)

V filmu Babilon, njegovem prvem filmu s Cate Blanchett, nam Brad Pitt ponudi eno izmed njegovih najsubtilnejših in realističnih predstav. Film sicer spremlja različne like skozi travmatične in čustvene situacije, s katerimi se morajo spopasti.

Eden izmed prizorov je še posebno reprezentativen za Pittov talent: telefonski pogovor s hčerko, ki je že nekaj časa ni videl. Vidimo lahko, da ga zlomi že samo to, da sliši njen glas, in čeprav poskuša ostati miren in normalen, ko ji zagotavlja, da bo vse v redu, vidimo, da ne more zadržati solz. Ta trenutek je preprost, a izjemno čustven in ganljiv.

Biografska športna drama

Zmagovalec (Moneyball, 2011)

Film Zmagovalec je resnična zgodba o življenju Billyja Beana in o tem, kako je za vedno spremenil pravila bejzbola. Billy je vodja, je pošten in strasten, vendar lahko v težavnih okoliščinah prehiti samega sebe, in Brad Pitt to popolno odigra. Ni čudno, da vloga v tem filmu velja za eno izmed njegovih najboljših!

Brad Pitt nam prav tako pokaže mehkejšo stran Billyja, ki pride na plan, ko preživlja čas s svojo hčerko, razkriva njegove globine in moč ter nas popelje v strastni svet bejzbola.

Biografski kriminalni vestern

Jesse James in strahopetni Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007)

Brad Pitt spet blesti v vlogi resničnega človeka, tokrat je to legendarni morilec Jesse James. Gre za nekoliko daljši, a čudovit film z navdušujočo fotografijo in očarljivo predstavo Brada Pitta.

Lahko bi celo rekli, da je v vlogi slavnega morilca celo preveč prepričljiv: na videz miren in tih skozi večino filma, dokler ne izvleče noža in iz njega plane prodorni zlobni smeh. Glede na Klub golih pesti, 12 opic in Jesseja Jamesa se zdi, da ima Brad Pitt dar za upodobitev norcev. In v takšnih vlogah se ga nikoli ne bomo naveličali!

oskarji 2020 Oskarji 2020: to so nominacije za oskarje shutterstock_675634225 Oskarji 2020: nominacije, podelitev in vse, kar morate vedeti! null Napovednik: Tiho mesto 2 (A Quiet Place: Part II, 2020) bradpitt_my3_1256 Zlati globusi 2020: kdo so zmagovalci 77. zlatih globusov? ·