Najboljši Filmski avtomobili
Kulturni izbor · film · Utrip mesta · mobilno

V veliko dobrih filmih nastopajo znani igralci in igralke. Zagotovo ima vsak svoj najljubši film in najljubšega zvezdnika. Včasih glavno vlogo prevzamejo živali, nemalokrat pa si filma preprosto ne moremo predstavljati brez avtomobila. Za vas smo izbrali nekaj ikoničnih in za nas najbolj filmskih avtomobilov vseh časov.

To so najbolj znameniti filmski avtomobili.

1. 1932 Ford Coupe – American Graffiti

American Graffiti, film Georga Lucasa, je postavljen v 60. leta prejšnjega stoletja in spremlja težave tedanjih najstnikov na humorno-dramatičen način. V filmu je bilo videnih kar nekaj avtomobilov, zagotovo pa je bil najopaznejši prav Ford Coupe iz leta 1932. Zanj pravijo, da je bil eden izmed krivcev, da so tako imenovani “hot rodi” postali popularni v Ameriki.

2. DeLorean DMC-12 – Back to the Future Trilogy

Najverjetneje ne boste našli bolj ikoničnega avtomobila, kot je DeLorean iz filmske trilogije Nazaj v prihodnost. Poznajo ga celo tisti, ki o avtomobilih resnično nimajo pojma. Razen izredno vpadljivega dizajna DeLorean nikoli ni slovel kot kaj prida avtomobil. Če ne z zanesljivostjo, si je svojo nesmrtnost zagotovil z eno najuspešnejših avtomobilskih filmskih vlog.

3. 1974 Dodge Monaco ‘Bluesmobile’ – The Blues Brothers

Film The Blues Brothers sam po sebi ni nič posebnega in tudi avtomobili v njem niso ravno v ospredju. Vseeno pa smo si dobro zapomnili policijski avtomobil Dodge Monaco iz leta 1974. V film sodi toliko kot nezamenljiva oprava glavnih dveh junakov. Do leta 2000 je bil to film, v katerem so razbili največ avtomobilov, a ga je prehitelo nadaljevanje filma, v katerem so razbili natanko en avtomobil več.

4. 1968 Mustang GT 390 Fastback – Bullitt

Bullitt je zagotovo eden izmed najboljših avtomobilskih filmov. V njem najdemo veličasten avtomobilski pregon in tudi Steve McQueen je v filmu odigral eno svojih najboljših vlog. Celo najnovejši Ford Mustang je izdelan v posebni seriji Bullitt v čast opevanemu filmu.

5. 1958 Plymouth Fury – Christine

Stephen King je imel zagotovo zelo velik vpliv na žanr grozljivk tako v svetu literature kot v svetu filma. Film je sicer režiral John Carpenter, ki je dobro povzel Kingovo knjigo. V filmu je bilo kar 17 različnih Furyjev, ki so bili narejeni iz 24 donatorskih avtomobilov. Zgodba o ubijalskem avtomobilu je že takšna, da se je morala uvrstiti na naš seznam.

6. Tumbler Batmobile – The Dark Knight Trilogy

Eden izmed bolj zanimivih Batmanovih avtomobilov je zagotovo Tumbler Batmobile. Naredila ga je ekipa 20 avtomobilskih navdušencev, zgolj in samo za potrebe filma. Gre torej za edinstven avtomobil, ki je bil narejen iz nič, za osnovo pa mu služi 5,7-litrski Cheby motor s 400 konjskimi močmi. Na prvi pogled mu težko rečemo avtomobil, a kakorkoli, nas je navdušil.

7. 1971 Chevrolet Nova SS – Death Proof

Edinstvena zgodba v tako imenovanem “slasher” filmu govori o vozniku kaskaderju, ki svoje žrtve pokonča z avtomobilom. Ne da jih povozi, temveč jih ‘pahne’ v različne in čudne avtomobilske nesreče. Mat črna barva in lobanja dajeta Chevy Novi še poseben pečat. Če ste ljubitelj avtomobilov, grozljivk in filmov Quentina Tarantina, je Death Proof pravi film za vas.

8. 1969 Dodge Charger ‘General Lee’ – The Dukes of Hazzard

Film The Dukes of Hazzard z Johnnyjem Knoxvillom, Jessico Simpson in Seanom Williamom Scottom ni bil kaj posebnega in po mnenju kritikov nikakor vreden originalnega filma. A so eno stvar le zadeli v ‘nulo’. Dodge Chargerja z vzdevkom ‘General Lee’. Oranžna barva, zastava konfederacije in nedelujoča vrata so kot v originalnem filmu. Če že ostalega niso pohvalili, je vsaj Charger tak, kot mora biti.

9. 1959 Cadillac Miller Meteor ‘Ecto 1′ – Ghostbusters 1 & 2

Včasih ni treba, da imamo v filmu najhitrejši in najmočnejši avtomobil, da si ga bomo zapomnili. Povsem dovolj je, da izstopa iz množice in da je nekaj resnično posebnega. Nič drugega ne moremo reči za Cadillac Miller Meteor, ki ga prepozna tudi tisti, ki filma niti gledal ni. Bel duhec na vratih pove vse in vsakomur je v trenutku jasno, iz katerega filma je ta avtomobil.

10. 1967 Shelby Mustang GT500 ‘Eleanor’ – Gone in 60 Seconds

Tudi pri tem filmu so polemike, ali je boljši prvi ali drugi z Nicolasom Cageom v glavni vlogi. Mi smo odraščali ob drugem in se slinili nad avtomobili v filmu. In tudi pri nas je bila šibka točka ravno ‘Eleanor’. Shelby Mustang GT500 je navdušil več generacij, da so se ponovno podale v restavriranje ameriških ‘mišic’. Dobra novica je, da vam bodo, če želite, pri Fusion Motor Company naredili repliko avtomobila.

11. 1967 Austin Mini Cooper S 1275 – The Italian Job

Ko je Mini ugledal luč sveta, je bil priljubljen mali avtomobil, ki je navdušil marsikoga. A šele po filmu Italian Job je njegova priljubljenost resnično poletela proti nebu. Še dandanes so klasični Miniji zelo želeni in nič manj priljubljeni kot nekoč. Ljudem je všeč zaradi kompaktne velikosti in ‘gokart’ občutka za volanom.

12. Aston Martin DB5 – James Bond

Aston Martin DB5

Aston Martin DB5

Največkrat se je v vlogi tajnega agenta 007 pojavil Sean Connery. V tej vlogi je nastopil sedemkrat, ravno tolikokrat kot Aston Martin DB5. Zaradi tega lahko mirne vesti rečemo, da je DB5 tisti avtomobil, ki pripada liku Jamesa Bonda. Seveda k temu pripomore dejstvo, da je DB5 vseeno eden izmed najlepših avtomobilov na svetu.

13. 1970 Porsche 917 – Le Mans

Da se je Porsche 917 uvrstil na seznam naj filmskih avtomobilov, niti ni presenečenje. V filmu ga je vozil legendarni Steve McQueen, poleg tega pa je imel še nezamenljivo barvno shemo sponzorja Gulf Oil. V filmu Le Mans so uporabili testnega Porscheja 917, ki so ga pri Porscheju imel za priprave na vztrajnostno dirko.

14. 1973 Ford Falcon XB GT Coupe ‘V8 Interceptor’ – Mad Max

Tako kot DeLorean tudi Ford Falcon ni nek presežek avtomobila, a si ga bomo zapomnili po eni najimenitnejših vlog v akcijskih filmih. Cestni bojevnik Max se je z njim preganjal skozi puščave v treh filmih, in če so bodo govorice izkazale za resnične, ga bomo mogoče videli še četrtič v prihajajočem filmu o pobesnelem Maxu.

15. 1977 Pontiac Firebird Tans Am – Smokey and the Bandit

Pontiac Firebird Trans Am je ‘kul’ avtomobil, ki niti ni potreboval nastopa v filmu, da bi postal priljubljen. Poslikava na pokrovu motorja je postala legendarna, dodani V8 motor pa je poskrbel še za piko na i. Še ena izmed ameriških ‘mišic’, ki navdušuje.

16. 1976 Lotus Esprit S1 ‘Wet Nellie’ – The Spy Who Loved Me

Medtem ko je Aston Martin nesporno Bond avtomobil, ne moremo mimo omembe amfibijskega Lotus Esprija. Žal Lotus ni bil resnično  podmornica, temveč so ga uporabljali zgolj za posnetke po kopnem. Za podvodne akrobacije so naredili njegovo repliko in ga opremili s potrebno podvodno opremo. Kljub temu avtomobil podmornica ni bil vodotesen in ga je moral voznik upravljati v celotni potapljaški opremi.

17. 1974 Ford Gran Torino – Starsky & Hutch

Še ena serija, ki je luč sveta ugledala tudi v podobi filma. Film ni bil takšno razočaranje kot Dukes of Hazzard, imata pa skupno točko – dober avtomobil. Ford Gran Torino je obarvan v rdečo-belo barvno kombinacijo, ki je naravnost fantastična.

Erotični filmi, ki jih moraš videti, če si poredna Erotični filmi, ki jih moraš videti, če si poredna t-the-crown-julian-broad-ss Najdražje serije vseh časov Najboljši dokumentarci o sektah Najboljši dokumentarci o sektah large_midnight_in_paris_blu-ray_11 5 filmov, ki bodo v vas vzbudili željo po potovanju · · ·