Video ustvarjalec, snemalec
V zraku · tehnologija · gadgeti

Izbor fotoaparata za snemanje mora biti premišljen, saj snemanje zahteva uporabo drugačnih funkcij kot pri fotografiji. Tukaj so najboljši fotoaparati/kamere za videoustvarjalce, “content creatorje”.

Vas zanima, kateri so najboljši fotoaparati/kamere za videoustvarjalce? Berite dalje!

Fotoaparati načeloma zmorejo oboje: fotografijo in video. Vseeno pa se lahko med znamkami in celo modeli sposobnost enega ali drugega močno razlikuje. Če načeloma vsi blestijo v fotografiji, pri videu ni tako. Ta za svojo kakovost zahteva drugačne specifikacije oziroma programske rešitve, poleg tega pa mora ponujati velik nabor različnih funkcij, s katerimi bo snemalec lažje nadzoroval kakovost videa: od priročnih grafov na zaslonu med snemanjem do formatov zapisa, ki podatke čim manj pokvarijo. Izbor fotoaparata za snemanje mora biti zato premišljen. Naš seznam pokrije skoraj vse, ki so trenutno pri snemanju najboljši.

Najboljši fotoaparati/kamere za videoustvarjalce, “content creatorje”

Fujifilm X-T30

Majhen in zelo zabaven fotoaparat podjetja Fujifilm bo zadovoljil tako potrebe po snemanju kot potrebe po dobri fotografiji. Poleg tega da se lahko pohvali z velikim naborom snemalnih nastavitev, bo uporabnike navdušil tudi širok nabor kakovostnih objektivov. Pa še zelo seksi je videti.

Canon EOS R

Canonov brezzrcalni adut tik ob splovitvi ni prepričal nikogar. Z vrsto obsežnih »firmware« posodobitev pa je bil deležen ogromno izboljšav in novosti, ki so ga spremenile v resnično dober fotoaparat. Med večjimi sta zagotovo izboljšano samodejno ostrenje in možnost samodejnega ostrenja oči, ki se odlično odreže tako pri fotografiji kot videu. Poleg tega so novi objektivi za bajonet RF med najbolj inovativnimi in ostrimi na trgu.

Fujifilm X-T3

Eden izmed boljših fotoaparatov lanskega leta svoj retro dizajn lepo dopolnjuje z najnovejšo tehnologijo. Tudi sicer je Fujifilm privrženec starinskega videza, kar je veliko uporabnikom zelo všeč. Fotoaparat APS-C-formata ima vse, kar moderna kamera potrebuje. Zaslon na dotik, hitro ostrenje, kakovosten video, fotografiranje v kar 30 sličicah na sekundo, privlačen nabor dobrih objektivov in še in še.

Sony Alpha 6500

Sony je v svetu brezzrcalnega videa in fotografije precej dominanten. Odlične fotoaparate ponuja tudi pod mejo 1.000 evrov. Alpha 6500 ima sicer manjši senzor formata APS-C, a ta se odlično odreže v večini razmer. 425 točk ostrenja v kombinaciji z naprednimi funkcijami sledenja bo izjemno poenostavilo vaše delo tako pri fotografiji kot pri videu. Nabor objektivov se iz dneva v dan veča, možnost uporabe adapterja in nameščanja objektivov drugih proizvajalcev pa samo še potrdi, da z nakupom Sonyjeve kamere ne zgrešimo veliko.

Nikon Z 6

Fotoaparat polnega formata mogoče ni najboljši z vidika ostrine videoposnetka, a Nikon Z 6 je to težavo znal dobro odpraviti. Z 6 tako zmore posneti enega izmed najostrejših videov med fotoaparati. Precej je izboljšano tudi samodejno ostrenje, prek »firmware« posodobitev pa je Nikon dodal še možnost samodejnega sledenja očem.

Sony RX100 VII

Že vrsto let Sony ponuja idealno rešitev za popotnike, ki s seboj nočejo vleči veliko opreme, vseeno pa si želijo posneti kakšno fotografijo ali ustvariti kakšen vlog. RX100 VII je edini kompaktni fotoaparat na tem seznamu, ki ga kljub temu ne smemo spregledati. Je odličen sopotnik na potovanjih, saj gre v vsak žep, zagotavlja pa odlične rezultate.

Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 6K

Velika za v (večji) žep, vendar presneto zmogljiva kamera za video, ki bo osupnila vsakega snemalca. V kompaktnem ohišju najdemo senzor formata Super 35, z njim pa lahko posnamemo video v ločljivosti do 6 K. In to pri 60 sličicah na sekundo! Poleg tega bo kamera zmogla vse to posneti brez kompresije (v formatu RAW). Svoboda obdelave končnega posnetka je zelo dobrodošla, prav tako to, da ponuja ohišja z vrsto različnih priključkov. Za slušalke, mikrofone, HDMI polne velikosti in še in še. Filmska kamera v žepni obliki.

Panasonic Lumix GH5

GH5 je še eden v nizu odličnih fotoaparatov za snemanje. Senzor formata Micro 4/3 lahko snema v ločljivosti 4 K pri 24 sličicah na sekundo ter UHD pri 60 sličicah na sekundo. Za zelo hitre posnetke bo treba presedlati na Full HD, ki ga zmore posneti v kar 180 sličicah na sekundo. Zaslon na zadnji strani se lahko obrača v vse smeri, kar je vedno dobrodošlo. Kup dodatnih lastnosti, kot so barvne krivulje, obarvanje predela slike, ki je v fokusu, zebra osvetlitve in visok dinamični razpon slike samo še dodajo k temu, kako hvaležen je Panasonic GH5 za videografa.

Sony Alpha 7 III

Alpha 7 III je bila ena izmed prvih Sonyjevih brezzrcalnih kamer, ki je naredila vse prav. Ki je prepričala uporabnike, da je prihodnost zagotovo brezzrcalna. No, daleč od popolnega fotoaparata, a za video je še vedno eden izmed boljših. Odličen nabor objektivov različnih znamk, zanesljivo samodejno ostrenje, uporabne funkcije in neskončne možnosti dodatnih priključkov. Alpha 7 III je še vedno odlična.


Prenosnik glasbeni predvajalnik Shanling Q1 Shanling Q1: mali prenosni predvajalnik glasbe, ki igra kot največji Monitor LG UltraFine Ergo LG UltraFine Ergo: najbolj fleksibilen monitor na trgu DARILA ZA FOTOGRAFA Najboljša darila za videografe in fotografe (2019) ideje za darila zanj Ideje za izvirna darila za moške (zanj): 15 res zanimivih idej · · · · · · ·