image-w1280
Kulturni izbor · film

Filmsko spletišče Indiewire je izbralo najboljše francoske filme 21. stoletja, in ogledati bi si jih morali vsi pravi filmofili.

Najboljši francoski filmi 21. stoletja:

10. Adelino življenje (La vie d’Adèle, 2013)

Drzna pripoved o strastnem razmerju med občutljivo srednješolko in svobodomiselno študentko umetnosti je režiserju in glavnima igralkama prinesla zlato palmo na festival v Cannesu.

9. Skrito (Caché, 2005)

Georges, voditelj priljubljene televizijske oddaje o literaturi, in Anne, literarna založnica, nekega dne pred vrati svoje pariške hiše najdeta skrivnosten paket. V njem sta videokaseta, na kateri je posnetek vhoda v njuno hišo, in otroška risba krvavega obraza. Ko kasete postajajo vse bolj osebne, se povečuje Georgesov strah, da bodo stvari, ki jih bodo posnetki razkrili, slabo vplivale na odnose v družini.

8. Pobalinka (Tomboy, 2011)

Laure je desetletna deklica, ki bi jo zaradi videza zlahka zamenjali za fanta. S starši in mlajšo sestrico Jeanne se je pravkar priselila v novo sosesko. Ko prvič sreča prikupno Liso in jo ta vpraša za ime, se ji Laure obotavljivo predstavi kot Mikaël in deklica v hipu postane deček.

7. Amélie (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, 2001)

Amélie živi še kar srečno, toda precej nezanimivo življenje. Nekega dne pa Amélie v svojem stanovanju odkrije majhno pločevinasto škatlico, polno spominkov iz otroštva neznanega otroka, ki je nekoč živel tukaj. Vznemirjena se odloči, da bo poiskala lastnika škatlice.

6. Prerok (Un prophète, 2009)

19-letni fant, ki ne zna brati ne pisati, je obsojen na 6 let zapora. Že kmalu po prihodu si ga podredi vodja skupine korziških jetnikov in mu naloži vrsto ‘zadolžitev’. Ko jih opravlja, se Malik hitro utrdi, dodobra spozna razmerja med jetniki in pravila življenja v zaporu ter si končno pridobi tudi popolno zaupanje vodje korziške skupine.

5. Eden (2014)

Mladi Paul obožuje elektronsko glasbo, zato se vsak večer izmuzne od doma, da bi v diskotekah užival v plesnih ritmih. S prijatelji se odloči ustanoviti združbo pariških DJ-jev in skupaj poskrbijo za nov val francoske elektronske glasbe. Toda s slavo in denarjem pridejo tudi radoživa dekleta in droge, kar Paula pripelje v slepo ulico življenja.

4. Adieu au langage (2014)

Francoska filmska legenda Jean-Luc Godard vedno znova dokaže, da še ni za v staro šaro. Kot lahko od kultnega režiserja pričakujemo, gre za filmsko mojstrovino, v kateri ne manjka poetike in intelektualnih pogovorov.

3. 35 šilc ruma (35 rhums, 2008)

Topel portret očeta in njegove hčerke, ki si delita stanovanje v pariškem predmestju, prihod drugih oseb v njuna življenja pa ju prisili, da se soočita s preteklostjo.

2. Ljubezen (Amour, 2012)

Georges in Anne sta upokojena učitelja glasbe, ki živita zadovoljno in umirjeno življenje v svojem pariškem stanovanju. Nekega dne Anne zadane kap. Čeprav si opomore, se njeno stanje hitro slabša. Brezpogojna ljubezen starega para se znajde še pred zadnjo preizkušnjo.

1. Holy Motors (2012)

Od zgodnjega jutra pa globoko v noč sledimo skrivnostnemu gospodu Oscarju, kako prehaja iz enega življenja v drugo. Priča smo njegovi preobrazbi v staro beračico, bogatega bankirja, morilca, pošast, družinskega očeta … Zdi se, kot da igra vloge. A kje so kamere?

TFF17_MY_FRIEND_DAHMER_1.jp.JPG Filmski napovednik: My Friend Dahmer (2017) kingsman Filmski napovednik: Kingsman: Zlati krog (Kingsman: The Golden Circle, 2017) Venice-Royale Bond, James Bond se vrača 2019 theevilwithin_still_06 3 filmi letošnjega Grossmanna, ki jih morate videti · · · ·