PicMonkey Collage
Kulturni izbor · film

Prihaja jesen. Dolgi, vroči in poletni dnevi so za nami in listje na drevesih počasi spreminja barve. Medtem ko jeseni na malih zaslonih niti približno ne obravnavajo enako, kot recimo zime ali poletja, to še ne pomeni, da ne obstaja vrsto odličnih filmov, ki poudarjajo duh sezone. Sestavili smo seznam najboljših jesenskih filmov, ki ujamejo njen duh v polnem sijaju.

1. The Last Waltz (Zadnji valček, 1978)

Film je bil posnet na zahvalni dan 1978 (Thanksgiving day) in ta klasični rock dokumentarec je jesenska tradicija za mnoge.

2. When Harry Met Sally (Ko je Harry srečal Sall, 1989)

Ta romanca se sicer razteza čez več sezon in res je, da je eden najbolj znamenitih prizorov v filmu ravno prizor ob novem letu. A kdo bi lahko pozabil jesenski sprehod Harryja in Sally skoz park? To je dovolj, da se si tudi tisti najbolj “hladni” med nami želijo, da bi si oblekli topel pulover, si pripravili toplo kavo in prečesali mesto za potencialno sorodno dušo, s katero bi lahko izmenjali kakšen šaljiv pogovor.

3. Rushmore (1998)

Klasika Wesa Andersona se razteza čez celotno jesen; začne se z začetkom šolskega leta, se premika skozi noč čarovnic in zahvalni dan ter se kot darilo zavije okoli božiča.

4. You’ve Got Mail (Čaka te pošt@, 1998)

Ta romantična komedija se drži knjige kot klop, ampak najbrž je zato tudi tako priljubljena. Ta film je dokaz, da je tudi jeseni ljubezen v zraku.

5. Hannah and Her Sisters (Hannah in njeni sestri, 1986)

Časovnica filma Woodyja Allena se razteza čez dve leti, uokvirjajo pa ga večerje na zahvalne dneve pri Hannah (Mia Farrow) in Elliotu (Michael Caine). Praznik služi kot nalašč za družinsko dramo, medtem ko nas vase potegne zgodba o prešuštvu, eksistencialni krizi in duhovitosti, ki jo lahko ustvari samo Woody Allen.

PREBERITE ŠE: “Back-to-school” filmi ali filmi, ki nas bodo pripravili na novo šolsko leto

6. Rudy (1993)

Še preden je bil hobit, je bil Sean Astin Daniel “Rudy” Ruettiger, nogometaš, ki je sanjal, da bo igral za Notre Dame. Zdi se, da ima Rudy vse, kar potrebuje, da doseže svoje sanje: dobre ocene, denar, dejanski talent za nogomet – a to ga zna na poti k cilju le ovirati. Navdihujoča športna zgodba in krasni posnetki kampusa Notre Dame v jeseni.

7. Harold and Maude (Harold in Maude, 1971)

Ne želimo biti morbidni, a jesen je na veliko načinov pravzaprav tudi sezona smrti. Listi se posušijo, ovenijo in padejo stran. Slana in zmrzal pomorita tla in tisto, kar je ostalo od naših poletni vrtov. In najbrž je jesen najboljši čas, da ponovno preučimo zgodbo o s smrtjo obsedenem najstniku, nagnjenemu k samomoru, ki se zaljubi v sedemdesetletno damo, ta pa mu ponovno pomaga odkriti gorečnost do življenja.

8. Dead Poets Society (Društvo mrtvih pesnikov, 1989)

Sprehodi po svežem, urejenem kampusu, ujemajoče jakne in razpravljanje o poeziji z navdihujočim učiteljem… vse dokler idile ne sesujejo nekateri konzervativni starši ter skrbniki.

9. Garden State (Stanje zamaknjenosti, 2004)

Jesen prinaša s seboj določeno potrtost, melanholijo in ta občutek gotovo najdemo tudi v filmu Garden State. Andrew (Zach Braff) se vrne domov v New Jersey in čuti, da je metaforični vrt, ki ga je zapustil, danes zamrznjen.

10. October Sky (Oktobrsko nebo, 1999)

Jeseni leta 1957 najstnik Homer Hickham gleda, kako Sputnik potuje skozi nočno nebo. Kmalu postane obseden z izgradnjo raket, ki zanj predstavljajo pobeg iz rudarskega mesta Coalwood.

Kdo so največje mojstrice zapeljevanja v filmih? Kdo so fatalne zapeljivke iz filmov – vroči filmski prizori ženskega zapeljevanja Film Spotlight (2015) Filmski napovednik: Spotlight (2015) Film Popoln dan (A Perfect Day) Filmski napovednik: Popoln dan (2015) PicMonkey Collage Edible Cinema – kino, kjer si film lahko ogledamo in ga hkrati okušamo · ·