Former South African President Nelson Mandela smiles for photographers in Johannesburg
Kulturni izbor

18. julija bo minilo 99 let od rojstva enega od največjih državnikov vseh časov in moža, ki je življenje posvetil boju proti apartheidu. Seveda govorimo o Nelsonu Mandeli. Madiba, kot so ga klicali, je dobršen del svojega življenja preživel za zapahi, a tudi tam ni miroval. Ves čas je spremljal politično dogajanje v svoji državi ter vodil gibanje ANC. Znan pa je bil tudi kot izjemno moder človek preudarnih misli.

Obletnici rojstva v čast smo zbrali nekaj najbolj znanih. Utegnejo vas podžgati.

1. “Če želite ostati optimistični, obrnite glavo proti soncu in hodite naprej!

2. “Ne zadovoljite se z malim, živite več!

3. “Vzel sem si trenutek za refleksijo, da si ogledam prehojeno pot. A res samo za trenutek, saj s svobodo pride tudi odgovornost in tako si ne drznem stati na mestu. Moja pot še ni končana.

4. “Ne slavite življenja po številu uspehov, ampak po tem, kolikokrat ste se pobrali po neuspehu.

5. “Naučil sem se, da pogum ni odsotnost strahu, temveč zmaga nad njim. Pogumen mož ni tisti, ki se ne boji, temveč tisti, ki svoj strah premaga.

6. “Nikoli ni prepozno, da naredite, kar je prav.

7. “Dobra glava in dobro srce sta vedno mogočna kombinacija. Če jima dodaš še učeni jezik ali pisalo, potem pa dobiš nekaj zares posebnega.

8. “Ko splezaš na visok hrib, ugotoviš le, da je še veliko hribov, na katere je treba splezati.

9. “Ko je človek trdno odločen, lahko premaga vsako oviro.

10. “Izobrazba je najmočnejše orožje, ki lahko spremeni svet.

11. “Če bomo skrbeli drug za drugega, bomo živeli v svetu, ki si ga želimo.

12. “Dokler se zadeve ne lotimo, se vse zdi nemogoče.

13. “Z vsem srcem sovražim rasno razlikovanje, v vseh svojih oblikah. Vse življenje sem se boril proti njemu, proti njemu se borim zdaj in se tudi bom, dokler ne umrem.

14. “Ogromno je moških in žensk, med katerimi ni razlik in ki so ogromno pripomogli k družbenemu napredku.

roke-cover Gigantski roki v znak podpore – mojstrovina v Benetkah _565eb00a3a0a4 Best of Culture in Ljubljana: najboljše kulturne ustanove v Ljubljani so … Najboljše razstave v letu 2017, vredne potovanja na drugi konec sveta Najboljše razstave v letu 2017, vredne potovanja na drugi konec sveta Ilustracije - Donald Trump Tako so se na zmago Donalda Trumpa odzvali umetniki · ·