Recepti za domačo marmelado
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Ni ga čez domačo marmelado. In kdaj, če ne poleti, ko narava bogato obrodi, je pravi čas, da si iz svežih in hranilno bogatih sadežev, kot so marelice, jagode in borovnice, pripravimo slastno domačo marmelado. Ti recepti za domačo marmelado vas ne bodo razočarali, ker so to najboljši recepti za domačo marmelado!

V nadaljevanju z vami podelimo preproste in hitre recepte za domačo marmelado, ki so tako vrhunski kot babičini.

PREBERITE ŠE: Preprosti recepti za domači sladoled

Najboljši recepti za domačo marmelado:

Recept za domačo borovničevo marmelado:

Sestavine za domačo borovničevo marmelado:

 • 1 kg borovnic
 • 700–800 g sladkorja (lahko je tudi rjavi trsni sladkor, med, javorjev sirup ali dietni sladili, kot sta Natren in fruktoza)
 • 1 limona

Postopek priprava domače borovničeve marmelade:
Borovnice operemo in odcedimo ter stresemo v posodo za kuhanje. Segrevamo, in ko zavrejo, dobro premešamo. Po pribl. 10 minutah dodamo sladkor in sok limone. Marmelado kuhamo 20 do 30 minut. Preizkus želiranja naredimo s pomočjo v zmrzovalniku ohlajenega krožnika, na katerega položim žličko marmelade in gremo s prstom skozi marmelado. Če se vmes naredi prazen prostor, je marmelada gotova in jo lahko pretočimo v kozarčke, ki smo jih prej za 15 minut postavili v pečico, segreto na 80 °C. Plesnenje preprečite s tem, ko še vročo marmelado v kozarcu potresemo z malo sadnega sladkorja.

Recept za domačo marelično marmelado brez želatine:

Sestavine za domačo marelično marmelado brez želatine:

 • 1 kg svežih marelic
 • 80 dag navadnega sladkorja

Postopek priprave domače marelične marmelade brez želatine:
Ko marelice operemo, jih razkoščičimo in razrežemo. Preložimo jih v večjo posodo za kuhanje in po njih potresemo sladkor. Pokrijemo in pustimo stati pribl. 24 ur. Pri dobri marmeladi namreč ni bližnjic. Po pretečenem času marelice kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da zavrejo. Vmes stalno mešamo! Ko zavrejo, jih pustimo vreti še 5 minut ali kakšno minuto dlje in s površine pobiramo peno, nato pa posodo odstavimo. Zmešamo jih s paličnim mešalnikom in prelijemo v kozarce, ki smo jih prej segreli v pečici, ogreti na 100 °C. Kozarce hermetično zapremo, obrnemo s pokrovčkom navzdol, pokrijemo s krpo in pustimo, da se počasi ohladijo. Pa dober tek!

Recept za domačo jagodno marmelado:

Sestavine za domačo jagodno marmelado:

 • 1 kg jagod
 • 800–900 g sladkorja
 • 2 limoni

Postopek priprave domače jagodne marmelade:
Jagode operemo, jim odstranimo peclje, stresemo v skledo in prekrijemo s sladkorjem. Pokrijemo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan limoni prerežemo na polovico in ju ožamemo. Na kuhalnik damo kozico z dvojnim dnom, v katero stresemo sladkor in jagode ter dodamo limonin sok. Na blagem ognju pustimo, da počasi zavre. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Kuhamo še nekje 15 minut in medtem odstranjujemo peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverimo tako, da žlico marmelade prestavimo na hladen krožnik, počakamo tri minute in jo odrinemo s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavimo z ognja in jo hladimo pribl. 10 minut ter nato prelijemo v segrete kozarčke in neprodušno zapremo. Pa dober tek!

Recept za domačo češnjevo marmelado z borovnicami:

Sestavine za domačo češnjevo marmelado z borovnicami:

 • 2,5 kg češenj
 • 20 dag borovnic (lahko tudi višenj)
 • 1 kg sladkorja
 • 1 limona

Postopek priprave domače češnjeve marmelade z borovnicami:
Češnje izkoščičimo. Skupaj z borovnicami jih obdelamo s paličnim mešalnikov ali zmečkamo, če želimo imeti marmelado s koščki sadja. Dodamo sladkor in sok ene limone ter kuhamo in mešamo toliko časa, da zavre. Vre naj vsaj pet minut. Potem je marmelada nared za vlaganje v lončke, ki jih prej operemo in nato hermetično zapremo ter v času, ko je marmelada še vroča, obrnemo na glavo, da se pozneje ne pojavi plesen.

Recept za marmelado iz bezgovih cvetov:

Sestavine za marmelado iz bezgovih cvetov:

 • od 8 do 10 bezgovih cvetov
 • 1 limona
 • 600 g sladkorja
 • 1 vrečka želina

Postopek priprave marmelade iz bezgovih cvetov:
Najprej blago otresemo in očistimo bezgove cvetove (jih ne umivamo!), ki smo jih nabrali v suhem, sončnem vremenu proč od smoga. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode damo dve žlici kisa ali limoninega soka). Limono ožamemo, da dobimo sok. Pred vlaganjem marmelade v kozarčke za vlaganje le-te za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 °C. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Dodamo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes s površine odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem. Pa dober tek!

Kotajl s konopljo Recept: koktajli s konopljo Recept za marelično pito Recept: nesramno dobra marelična pita Preprost biskvit Recept: Preprost biskvit z marmelado, ki vedno uspe Hugo Koktajl Hugo malo drugače: penina z bezgovim sirupom in jagodami · ·