Najboljši sodobni filmi po izboru filmski kritikov!
Kulturni izbor · film

Spletna stran The World of Reel je objavila rezultate ankete, v kateri je 250 filmskih kritikov in filmskih ustvarjalcev naštelo njihovih 5 najljubših filmov, ki so bili narejeni v zadnjem desetletju – v nadaljevanju si lahko preberete, kateri so najboljši sodobni filmi po izboru filmskih kritikov. Ste si že ogledali vse?

1. Pobesneli Max: Cesta besa, (Mad Max 2015)

Prvo mesto si je prislužil zadnji film o Pobesnelem Maxu. Kar ¼ udeleženih v anketi ga je ocenila kot najboljši film v zadnjem desetletju. Gre za napeto in vizualno izpopolnjeno filmsko poslastico, ki je dodatno začinjena z odlično igro tako glavnih kot stranskih igralcev.

2. Drevo življenja, (The tree of life 2011)

Melanholična filmska izkušnja na poetičen in abstrakten način predeluje eksistencialna vprašanja o naravi, življenju, bogu in smrti. Film  ni zanimiv le filozofsko, temveč nas popelje v cinematično popotovanje čudovitih posnetkov narave.

3. Mesečina, (Moonlight 2017)

Film mesečina si je lansko leto izboril Oskarja za najboljši film. Zgodba se dotakne pomembnih tem, kot so ljubezen, odraščanje in razumevanje drugih.

4. Fantova leta, (Boyhood 2014)

Gre za enega drznejših fimskih projektov v zadnjem desetju. Film so snemali kar 12 let in s tem dosegli naravno staranje karakterjev (isti igralec igra dečka v mladih letih, kot tudi kasneje, ko je že odrasel). Film je dolg skoraj 3 ure in pripoveduje zgodbo o družini, ki se srečuje z najrazličnejšimi težavami.

5. Družbeno omrežje, (The social network 2010)

Zgodba govori o nastanku Facebooka. Vsebuje določene modifikacije v namene boljše filmske izkušnje, vendar še vedno ostaja prepričljiva in napeta pripoved o nastanku pomembnejših platform v zadnjih nekaj letih.

6. Gospodar, (The Master 2012)

Gospodar je napeta psihološka pripoved, ki sledi odnosu med dvema moškima: čudnemu duhovniku in izgubljenem vojaku, ki potrebuje nekoga, da ga vodi v življenju.

7. Roma, (ROMA 2018)

Roma je film, ki je letošnje leto dobil največ nominacij za Oskarje. Črnobeli film sledi težkemu življenju mehiške ženske v 70. letih prejšnjega stoletja.

8. Fantomska nit, (Phantom Thread 2017)

Reynolds Woodcock je perfekcionist, ki tlači svoja čustva in obsedeno sledi svojim kariernim ciljem. Ko najde novo muzo, ki ne sledi njegovim kapricam, se mora spopasti z notranjimi konflikti.

9. Ločitev, (A separation 2011)

Dobitnik Oskarja za najboljši tujejezični film postavlja več vprašanj kot daje odgovorov. Ko Naderja zapusti žena, zaposli mlado žensko, da bi skrbela za njegovega dementnega očeta.

10. Llewyn Davis, (Inside Llewyn Davis Theatrical 2014)

Film nam nazorno oriše kako boli, če ne najdemo svojega prostora pod soncem. Protagonist je nadarjen in perspektiven glasbenik, vendar mu kljub talentu in trdemu delu ne uspe doseči ciljev.

filmi 2019 Najtežje pričakovani filmi druge polovice leta 2019 ezgif.com-webp-to-jpg (13) Nove serije 2019, ki jih lahko gledaš ta vikend 58622821_137182114035291_5646167394833449364_n Michael Schumacher: konec leta prihaja dokumentarec o legendi F1 najboljsi filmi 2019 Najboljši filmi 2019 (prva polovica leta)