PicMonkey Collage
Utrip mesta · destinacija

Povsod po svetu rastejo novi gradbeni projekti, ki dobivajo želeno obliko ter poskušajo preseči vse predhodnike po višini. Stvar ni samo v fizičnih dimenzijah, čeprav nebotičniki znova in znova postavljajo nove meje – tudi stroški gradnje so vrtoglave višine. One World Trade Center v New Yorku je, ne le ena najvišjih stavb v Severni Ameriki, temveč tudi najdražji nebotičnik na svetu. Emporis je sestavil seznam desetih najdražjih nebotičnikov na svetu, mi pa smo jih za vas predstavili v članku.

Najdražji nebotičnik na svetu, One World Trade Center, je zasedel prvo mesto s 3,9 bliijonov ameriških dolarjev. Prvotno ocenjen samo na polovico te cene, postavlja trend v seznamu desetih najdražjih nebotičnikov na svetu, ki pa “trpijo” neverjetni naskok zmagovalca. Drugo uvrščeni londonski Shard je namreč ocenjen na 1,9 bilijona ameriških dolarjev.

PREBERITE ŠE: Le Palais Royal – pokukajte v najdražjo hišo v Ameriki

Najbolj presenetljiv rezultat pa ni povezan z visoki stroški, temveč s tistimi nižjimi. V primerjavi s sicer manjšimi stavbami, je na petem mestu pristala najvišja stavba na svetu – Burj Khalifa s “samo” 1,5 bilijona ameriških dolarjev stroškov pri izgradnji, kar jo postavi z ramo ob rami s Sheraton Huzhou Hot Springs Resort, ki premore le eno osmino višine kot jo ima Burj Khalifa, a dokazuje, da formalna kompleksnost ni poceni.

Katerih je torej deset najdražjih nebotičnikov na svetu in na koliko so ocenjeni, pa si oglejte v galeriji.

One World Trade Center, New York - 3,9 bilijona ameriških dolarjevOdpri galerijo
Woman preparing for Christmas dinner Tradicionalne božične večerje po svetu iStock_000015314783_Large Države, ki so do žensk najprijaznejše – med njimi je tudi Slovenija Rooftop view on the Eiffel Tower, Paris, France Lestvica cenovno najbolj ugodnih mest za življenje mladih It's about time Santa got some sunshine! Kako božič praznujejo drugod po svetu